© EPA

Marcello Lippi: ’Ik ben te oud om nog trainer te zijn’

Marcello Lippi, die zondag met Guangzhou Evergrande zijn derde opeenvolgende Chinese titel pakte, stopt als trainer. De 66-jarige Italiaan, die als één van de meest succesvolle Europese trainer wordt beschouwd, vindt zichzelf te oud geworden en stopt met onmiddellijke ingang.

‘Ik blijf wel technisch directeur bij Guangzhou Evergrande’, verklaarde de Italiaan, die sinds 2012 voor de club werkt. Lippi, die in 1982 als trainer begon bij het jeugdteam van Sampdoria, kan een schitterend palmares voorleggen. Na passages bij Napoli en Atalanta kwam Lippi bij Juventus terecht, de club waarmee hij zijn grootste successen kende. Met “de oude dame”, waar hij trainer was in de periodes 1994-1999 en 2001-2004, werd hij vijf keer kampioen in de serie A en bracht hij in 1996 de ‘beker met de grote oren’ naar Turijn.

Na zijn tweede termijn bij Juventus ging hij aan de slag als bondscoach voor Italië, waarmee hij in 2006 de wereldtitel veroverde. In 2008 werd hij opnieuw aangesteld als Italiaans selectieheer, dit keer echter met minder succes. Italië moest het WK van 2010 in Zuid-Afrika al na de eerste ronde verlaten.

In 2012 ging Lippi zijn geluk zoeken in China, waar hij met Guangzhou Evergrande drie titels op rij pakte en in 2013 ook de Aziatische Champions League won.