© AP

Fransman wint wereldbekerproef, top 10 voor Devos

De 49-jarige Fransman Roger-Yves Bost heeft zondag voor eigen publiek de wereldbekerproef jumping van Lyon gewonnen. In een barrage met veertien vormde de Europese kampioen met de 10-jarige merrie Qoud’Coeur de snelste van vier foutloze combinaties. De Nederlander Wout-Jan van der Schans werd met Capetown tweede, de Duitser Hans-Dieter Dreher met Embassy II derde.

Ook Pieter Devos (Dream of India) en Niels Bruynseels (Pommeau) sprongen de barrage. Daarin gingen ze echter allebei in de fout. Devos werd met vier strafpunten negende, Bruynseels met acht strafpunten twaalfde. Constant Van Paesschen moest met Toscan tijdens de eerste omloop opgeven.

De Zwitserse olympische kampioen Steve Guerdat, met Nasa 25e in Lyon, blijft de wereldbekerstand van de West-Europese liga aanvoeren. Na drie van twaalf manches heeft hij met 35 punten twee punten voor op de Nederlander Jur Vrieling, die er niet bij was in Lyon. De Fransman Kevin Staut is op elf punten derde. Jos Verlooy is met 9 punten op de 21e plaats beste Belg. Pieter Devos is met 8 punten 24e, Gregory Wathelet met 6 punten 32e en Niels Bruynseels met 5 punten 34e. De eerste achttien plaatsen zich voor de wereldbekerfinale, die van 15 tot 19 april 2015 in Las Vegas (Nevada) gesprongen wordt. De volgende manche in de West-Europese liga vindt volgende week in het Italiaanse Verona plaats. Op dinsdag 30 december herbergt Mechelen de achtste manche.