EK Korfbal: Nederland weer Europees kampioen

België is er zondag in het Portugese Maia (Porto) niet in geslaagd Europees kampioen korfbal te worden. In de finale bleek Nederland eens te meer te sterk. Het werd 32-20. Bij de rust was het verschil al duidelijk: 20-11.

vtvn

De Diamonds beginnen nochtans goed aan de finale en kwamen 0-2 voor. Na 10 minuten kwam Nederland 5-5 langszij en was het aanklampen voor de Diamonds. Dat ging goed tot 10-8 halverwege de eerste helft. Vanaf dan drukte Nederland echt door en kwamen de Belgen nog zelden tot scoren. Na de rust was de wedstrijd iets meer in evenwicht, maar de Belgen konden niet dichter komen. Davis Peeters (5) en Davor Duronjic (4) waren de topscorers bij de Belgen.

Gastland Portugal sloot het toernooi naar wens af, met de bronzen medaille. Dat ging ten koste van Engeland: 22-14 (10-7).

Het was de vijfde editie van het EK korfbal. Nederland won ook de vorige vier. Ook in 1998, 2006 en 2010 gebeurde dat in een finale tegen België. In 2002 was het zilver voor Tsjechië en moesten de Belgen met brons naar huis. Op het wereldkampioenschap, waarvan er sinds 1978 negen edities plaatsvonden, ging de finale telkens tussen België en Nederland. België trok slechts één keer, in 1991 voor eigen publiek, aan het langste eind.