© Photo News

Toma Nikiforov (-100 kg) eindigt op vijfde plaats

Toma Nikiforov is zondag op de Grand Slam judo van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, als vijfde geëindigd in de categorie tot 100 kilogram.

Nikiforov (WR 16) begon het toernooi met een ippon-zege tegen Saud Albusiri uit Koeweit (WR 198). In de volgende wedstrijd ging hij met één strafpunt ten onder tegen de Duitser Karl-Richard Frey (WR 6), die eerder op het jaar brons pakte op het EK in Montpellier en op het WK in Chelyabinsk.

In de herkansingen won onze 21-jarige landgenoot eerst van thuiskamper Ivan Remarenko (WR 21), maar daarna verloor hij van Cyrille Maret, het Franse nummer twee van de wereld. Ook Maret was op het EK in eigen land goed voor brons en won eerder op het jaar goud op de Grand Slam van Parijs en op de Grand Prix van Samsun in Turkije. Nikiforov verloor voor de derde keer van de vijf jaar oudere Fransman. Maret kon regelmatig Nikiforov in gevaar brengen en dat leverde na één minuut een yuko op. Dat was voldoende om zich het brons toe te eigenen.

Benjamin Harmegnies (+100 kg) werd zondag door de Egyptenaar Islam El Shebaby uitgeschakeld in zijn eerste kamp van de dag.

Ilse Heylen eindigde vrijdag op de zevende plaats in de categorie tot 52 kilogram. Alle andere Belgen, Roxane Taeymans (-70 kg), Kenneth Van Gansbeke en Jasper Lefevere (beiden -66 kg), Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Benjamin Harmegnies (+100 kg), werden in een vroeg stadium uit het toernooi gekegeld.