Amerikaanse Madden behaalt WB-zege met Belgisch paard Cortes C

De Amerikaanse Elisabeth ‘Beezie’ Madden heeft zaterdag met het Belgisch Warmbloed Paard (BWP) Cortes C de Wereldbekerwedstrijd jumping in het Amerikaanse Lexington gewonnen. François Mathy Jr., Nicola en Olivier Philippaerts schopten het niet tot in de barrage.

Madden mocht met Cortes C als laatste de piste in voor de barrage met acht. Op dat moment stond haar landgenoot McLain Ward, die vorige week de WB-manche van Washington op zijn naam schreef, aan de leiding. Met Rothchild, van het Belgische stamboek SBS, was hij foutloos binnengekomen na 35.73.

Beezie Madden had nog steeds de nul op het scorebord staan toen ze naar de laatste hindernis reed, maar voelde dat zij in tijdnood kwam om te kunnen zegevieren. De Amerikaanse nam het risico om van heel ver aan te springen. Cortes C raakte de achterste balk van de oxer, maar met een magistrale reflex trok hij alsnog de voorste benen op. Daardoor bleef de nul staan en stopte de chrono op 34.71.

François Mathy Jr., Nicola en Olivier Philippaerts maakten in Lexington allemaal één springfout in de eerste ronde en werden zo uitgesloten van deelname aan de barrage.