Minstens 48 doden bij zelfmoordaanslag in Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag aan de grens van Pakistan met India zijn zondag minstens 48 mensen omgekomen. Er vielen ook meer dan zeventig gewonden.

jns, evg

De kamikaze blies zichzelf op tijdens een druk bijgewoonde vlaggenceremonie in de buurt van de oostelijke stad Lahore. Een groepering van soennitische militanten die banden met Al-Qaeda heeft, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Het gaat om de Jamaat ul Ahrar-factie van de Pakistaanse taliban.

Honderden mensen bezochten de Wagah-grens op het moment van de aanslag. De vlaggen van beide landen werden naar beneden gehaald, vlak voor zonsondergang. Een politieinspecteur zei dat een zelfmoordterrorist zichtzelf had opgeblazen aan een restaurant.

De Pakistaanse Taliban staat bekend als uiterst onwrikbaar en wreed: ze maakten het inzetten van zelfmoordcommando’s en onthoofding staande praktijk. De terreurdreiging is een van de redenen waarom de Pakistaanse economie zoveel slechter presteert dan die van erfvijand en grote buurman India. De Pakistaanse Taliban ondersteunen hun Afghaanse Taliban-broeders, die in het buurland vechten tegen de Amerikanen, de Navo en de democratische regering. Sinds 2007 eisen ze dat Pakistan zijn steun aan de VS staakt en het islamitische rechtssysteem invoert.

In juni sprongen gesprekken tussen de Pakistaanse regering en de Taliban af. Adil Najam, een Pakistaanse militair analist zei toen in de New York Times dat hij vreesde voor een escalatie van het conflict.