© Belga

Pauwels klopt Nys met ultieme jump in Zonhoven

Kevin Pauwels heeft de GP van Zonhoven gewonnen, de tweede manche van de Superprestige. Hij versloeg Belgisch kampioen Sven Nys met een ultieme krachtinspanning. Lars van der Haar werd derde. Nys is de nieuwe leider in het klassement.

vtvn

Herbeleef de cross hier.

Tom Meeusen was de snelste starter in Zonhoven en iedereen kwam goed door de eerste passage in de bekende kuil. Het ging snel in de eerste ronde, maar Sven Nys was goed mee (vijfde). Mathieu van der Poel, winnaar van de eerste manche, schoot pas als twaalfde uit de startblokken. Ondertussen kreeg Jan Denuwelaere, de man die voor controverse zorgde in de Koppenbergcross, boe-geroep over zich heen. In de derde ronde plaatste Nys een versnelling. Klaas Vantornout kon mee, de rest moest een gaatje laten.

Meeusen kwam vooraan aansluiten, Lars van der Haar zette alles op alles in de achtervolging. Vantornout viel in de kuil en moest de kop laten rijden. Van der Poel kwam ondertussen terug en zette samen met van der Haar de achtervolging in op het duo Nys-Meeusen. Ook Walsleben reed goed mee voorin. Nys maakte misbaar naar Meeusen, die niet wilde (of kon) overnemen. Kevin Pauwels en van der Haar kwamen aansluiten.

Meeusen moest de rol lossen en drie renners vochten voor de zege: Nys, Pauwels en van der Haar. De Nederlander hing constant aan de rekker en moest zijn medeleiders laten gaan. Nys plaatste een stevige versnelling en leek op weg naar de zege. Pauwels klopte de Belgische kampioen echter op de streep met een ultieme inspanning!

In de tussenstand neemt Nys wel de leiding over van van der Poel, van der Haar blijft tweede. De volgende manche vindt op 9 november in Ruddervoorde plaats.

Bekijk hier de stand in de Superprestige.

Eli Iserbyt triomfeert bij junioren

© BELGA

Eli Iserbyt heeft zondag in Zonhoven de tweede manche van de Superprestige bij de junioren op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen liet de Zwitser Johan Jacobs, zaterdag winnaar van de Koppenbergcross, en de Nederlander Jens Dekker achter zich.

Iserbyt, die op de Koppenberg niet van de partij was, kende een slechte start door materiaalpech. Toch vocht hij zich terug in de wedstrijd. Iserbyt reed naar Jacobs, die vooraan alleen op pad was. De renner van het Young Telenet-Fidea Cycling Team liet de Zwitser ter plaatse en stevende andermaal af op een afgetekende solo-overwinning. Zelfs een valpartij in de kuil van Zonhoven deerde hem niet. Hij finishte met een voorsprong van 37 seconden op Jacobs.

Voor Iserbyt, toe aan zijn zevende wedstrijd van het seizoen, is het meteen ook zijn zevende zege. Hij start zaterdag als topfavoriet op het EK in het Duitse Lorsch.

Bij de nieuwelingen mocht Florian Vermeersch juichen. De renner van Lares-Doltcini finishte voor zijn ploegmaat Arno Debeir, zaterdag ook al tweede op de Koppenberg, en Arne Vrachten.

Sanne Cant pakt zege bij vrouwen in GP Zonhoven

© Photo News

Sanne Cant toonde zich zondag de sterkste in de tweede manche van de Superprestige in Zonhoven. Ze haalde het voor de Britse Nikki Harris en Ellen Van Loy.

Cant, die goed uit de voeten kan in het zand, kende een mindere start en dook pas in tiende positie de zandkuil in. Ze maakte snel enkele plaatsen goed en bij het ingaan van de tweede ronde was onze landgenote al opgeschoven naar de tweede positie, achter Van Loy. Daarna had Cant nog een taaie klant aan de Britse Harris. Ze maakte het verschil in de zandstroken en zette uiteindelijk de wedstrijd naar haar hand. Ook in 2012 won Cant in Zonhoven, vorig jaar was er geen editie voor vrouwen wegens het EK.

Voor Cant is het haar zesde overwinning van het seizoen na eerdere zeges in de nationale crossen van Koningshooikt, Meulebeke en Kruibeke, de Soudal Classic in Neerpelt en de Superprestige in Gieten.

Nys: 'Mijn laatste bocht was niet perfect'

© Vier

Sven Nys kon geen wraak nemen na de controverse van de Koppenbergcross en moest in Zonhoven Kevin Pauwels laten voorgaan. 'Mijn laatste bocht was niet perfect, waardoor Kevin een uitstekend mikpunt had', aldus Nys.

Samenvatting Superprestige Zonhoven

© Vier

Kevin Pauwels pakte met een ultieme jump de zege in de Superprestige van Zonhoven. Sven Nys moest tevreden zijn met de tweede plaats, maar is wel de nieuwe leider in de tussenstand. Bekijk hier de samenvatting.

Wout Van Aert imponeert ook bij beloften

© ISOSPORT/Claessen

Na zijn overwinning zaterdag bij de eliterenners in de Koppenbergcross heeft Wout Van Aert zondag in Zonhoven de zege behaald bij de beloften. De wereldkampioen was in de tweede manche van de Superprestige sterker dan Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck.

Het was streekrenner Quinten Hermans die als eerste de kuil indook. De renner van Telenet-Fidea kent het parcours als zijn broekzak en nam vrij snel enkele lengtes. Michael Vanthourenhout, zaterdag nog winnaar op de Koppenberg, zag het gevaar en dichtte de kloof. Vrij snel daarna kregen we drie renners aan de leiding: Vanthourenhout, wereldkampioen Van Aert en Hermans.

In een snelle wedstrijd bleef het trio een tijdlang samen, maar het was uiteindelijk Van Aert die halfweg koers de wedstrijd naar zich toe trok. Hermans moest als eerste de rol lossen. Vanthourenhout pruttelde dapper tegen, moest het gaatje laten op Van Aert, maar kwam nog terug bij de wereldkampioen.

Finaal moest Vanthourenhout evenwel Van Aert laten rijden. In de achtergrond werd Hermans bijgehaald door de broertjes Sweeck. Vanthourenhout zag Laurens Sweeck zelfs terugkomen, maar in de strijd om de tweede plek toonde de Europese kampioen zich uiteindelijk sterker.

Voor Van Aert is het zijn vierde zege van het seizoen, zijn tweede bij de beloften na winst in de Superprestige in Gieten. Bij de eliterenners won hij de Koppenbergcross en de nationale wedstrijd in Kruibeke.

De Nederlander Mathieu van der Poel was er niet bij. Hij start bij de eliterenners.

Tom Meeusen: ‘Weer niet op het podium’

© PHOTOPRESS.BE

Tom Meeusen kleurde mee de cross in Zonhoven, maar viel met een vierde plaats net naast het podium. ‘Jammer’, aldus de kopman van Telenet-Fidea. ‘Hopelijk draait het in Ruddervoorde volgende week wel eens goed uit.’

Net zoals bij Kevin Pauwels, gaat ook de conditie van Tom Meeusen in stijgende lijn. ‘Maar ik mis nog dat tikkeltje extra om op het podium te eindigen. Dat is jammer. Toen het net even wat sneller ging in het zand, maakte ik een foutje en kon ik de kloof niet meer dichten. Het is jammer dat ik terug naast het podium val. Ik wil dringend een podiumstek. Indien Sven Nys met mij had doorgereden, dan halen ze ons niet meer in en eindig ik wel op het podium. Jammer.’

Ook Mathieu van der Poel was niet helemaal tevreden na zijn wedstrijd die hij eindigde met een vijfde plaats. ‘Ik mis mijn start omdat ik uit mijn klikpedaal schiet’, doet de Nederlander zijn verhaal. ‘Dat kost me wel wat krachten om terug te komen. Ik heb zwaar afgezien, maar het liep al beter dan in Valkenburg (waar hij eindigde op een zesde plaats bij de beloften). Al had ik gedacht dat ik na die stage in Benicassim al verder zou staan. Nu ga ik een weekje rusten en hopelijk loont dat volgende week, al had ik gehoopt dat ik hier op dit parkoers al beter zou doen.’