Te duur en technisch nog niet op punt

Gemeente wil geen ondergrondse glasbollen in centrum van Vremde

Tijdens de voorbije gemeenteraad liet oppositiefractie N-VA blijken dat Boechout kampt met enkele milieuproblemen. De partij wil ondergrondse glascontainers, meer bladkorven in de straten en meer zorgvuldigheid tijdens de ophaling van de gft-containers

Ludwig Van Gelder

N-VA wil dat de ondergrondse glasbollen alsnog een plaats krijgen in de plannen van de nieuwe dorpskern die straks in Vremde wordt heraangelegd. “Ondergrondse glasbollen hebben veel minder nadelen dan bovengrondse. Er is minder geluid, minder geur en minder zwerfvuil. Ze zijn ook esthetischer. En er zijn ook minder insecten in de buurt”, zei Peter Vlemincx in de gemeenteraad. “Om al die redenen kunnen ondergrondse glasbollen ook centraler in het dorp geplaatst worden.”

Volgens milieuschepen Mik Renders (Groen/Gangmaker) blijkt uit een advies van Igean dat ondergrondse glasbollen geen optie zijn in Vremde. “De techniek staat nog niet op punt. In Hove lopen de bollen soms onder water. Bovendien zijn ze duur en hebben ze hetzelfde volume als de gewone glasbollen.” De schepen wees ook op het feit dat er in ondergrondse glasbollen meer afval wordt gegooid dat er niet thuis hoort.

N-VA wil ook bladkorven in de Janssenlei, waar veel wildekastagnebomen staan. “Nu voor het groenafval betaald moet worden zouden in elke straat met bomen bladkorven moeten staan”, zei Luc Van Ouytsel (N-VA).