© DK

Bessemcomité bereikt na 27 jaar zijn doel

"De strijd is gestreden"

“Na 27 jaar onafgebroken inzet mogen we zeggen dat de strijd gestreden is. Het Bessemcomité heeft zijn doel bereikt.” Dat zegt Jozef Troch, voorzitter van het Bessemcomité, naar aanleiding van de definitieve erkenning van het Molenveld als landschapspark.

Ludwig Van Gelder

“De afgelopen 27 jaar hebben we met ons comité liefst driehonderd vergaderingen gehouden. En het heeft geloond. Het Bessemgebied blijft nu definitief groen. Het is nu eindelijk ook officieel”, zegt Jozef.

“Toen we in 1987 met ons comité begonnen, was de verstandhouding met de gemeente niet al te best. We hadden op korte tijd 1649 handtekeningen verzameld tegen een mogelijke verkaveling van het Bessemgebied en sommigen reageerden daar paniekerig op. Maar door de jaren heen luwde de storm en namen enkele partijen het behoud van het Bessemgebied in hun verkiezingsprogramma’s.

De jaren ’90 waren nog wel behoorlijk rumoerig, met vele intense politieke discussies in de gemeenteraad. Tientallen vragen, de ene al vervelender dan de andere, hebben we toen op de gemeenteraadsleden afgevuurd. Cruciaal was de zogenaamde ‘Constructie’ die tien jaar geleden werd opgezet, een grondenruil tussen projectontwikkelaar Matexi, het OCMW, de Ideale Woning en het toenmalige gemeentebestuur. Hier werd de basis van de uiteindelijke oplossing gelegd.”

Jozef Troch bedankt alle gemeentebesturen die in het verleden met het comité hebben samengewerkt.