© REUTERS

Terreurgroep IS doodt bij massale executies 200 soennieten in West-Irak

Leden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben binnen de drie dagen 200 mensen bij verschillende massa-executies in de West-Iraakse provincie Anbar afgeslacht. Bij de slachtoffers gaat het om leden van de soennitische stam al-Bu Nimr. Dat zei een Iraakse veiligheidsambtenares uit de regio zondag aan het persbureau dpa. Alleen al zaterdagnacht werden 67 leden van de stam omgebracht, onder hen ook vrouwen en kinderen, aldus de Iraakse nieuwssite al-Sumaria News onder aanhaling van een stamhoofd.

De stam Al-Bu Nimr behoort tot de bondgenoten van de Iraakse regering in de strijd tegen de jihadisten van de IS. Ondanks ze zelf van soennitische origine zijn, steunt de stam ook sjiitische milities. Daarom pakt de soennitisch-extremistische IS-militie de stam bijzonder hard aan. Sinds de opmars van de jihadisten in Irak zijn soennieten en sjiieten in het land meer dan ooit verdeeld.

De ten westen van de hoofdstad Bagdad gelegen provincie Anbar behoort tot de felst bevochten gebieden van Irak. Volgens al-Sumaria houdt de IS nog rond de 125 leden van de Al-Bu Nimr-stam ten noorden van de provinciestad Ramadi als gijzelaars gevangen.