© SS

Waarom jeuk terugkeert nadat je hebt gekrabd

Wetenschappers lijken eindelijk te weten waarom jeuk gewoon weer terugkeert, nadat je net hebt gekrabd. Volgens een onderzoek dat recent werd gepubliceerd in het journal ‘Neuron’, maakt je brein door het krabben serotonine aan, een neurotransmitter die ook jeuk opwekt.

rdm

Wetenschappers wisten al langer dat krabben een licht pijngevoel opwekt. Krab je aan je huid, dan kan die zachte pijn het jeukende gevoel overstemmen. Of toch tijdelijk. Dokter Zhou-Feng Chen, hoofdonderzoeker in de studie en directeur van het Washington University’s Centre for the Study of Itch, meent nu te weten waarom de jeuk daarna weer terugkeert: ‘Het probleem is dat als je brein die pijnsignalen opvangt, het onmiddellijk antwoordt door de neurotransmitter serotonine aan te maken, zodat het lichaam die pijn kan opvangen.’ Volgens de wetenschapper is die neurotransmitter echter óók verantwoordelijk voor het opwekken van jeuk, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Chen en zijn collega’s ontdekten de rol van serotonine bij jeuk door een proef op muizen. Ze kweekten muizen die niet in staat zijn om serotonine aan te maken. Wanneer die genetisch gemanipuleerde muizen werden geïnjecteerd met een vloeistof die jeuk opwekt, krabden ze minder dan hun niet gemanipuleerde soortgenoten. Kregen diezelfde muizen echter serotonine toegediend, was er geen verschil.

Volgens dokter Chen is het echter niet mogelijk om jeukgevoelens bij de mens (en dan vooral bij patiënten met chronische jeuk) op eenzelfde manier te onderdrukken. Serotonine is immers ook nog belangrijk voor onder andere de groei en veroudering van het lichaam en je gemoed, waardoor je de neurotransmitter niet zonder gevolgen kunt blokkeren. Daarom onderzoekt Dr. Chen nu een andere oplossing: het verhinderen van de communicatie tussen serotonine en de zenuwcellen in de ruggengraat die jeuk ‘verspreiden’ over het lichaam.

MEER OVER Fit & Gezond