© Yann Bertrand.

Echte muntschat gevonden bij zoekwedstrijd in Nederland

In het Nederlandse Wilp (Gelderland) is tijdens een schatzoekwedstrijd zaterdag een echte schat gevonden. Tussen de nepmunten werden ook tientallen munten gevonden die waarschijnlijk meer dan 200 jaar oud zijn, vertelt Roy Hutters, organisator van de schatwedstrijd zondag.

(kld)

Ruim 200 schatzoekers gingen ‘s middags op pad met metaaldetectors. Tijdens de nationale zoekdag struinden ze een aantal akkers af op zoek naar penningen die een boer voor de wedstrijd in de grond had verstopt. De deelnemers konden met de munten allerlei prijzen winnen zoals een detector.

Voor een van de deelnemers was het zijn geluksdag. Hij vond op een akker aan de Zwarte Kolkstraat een munt die er wel heel oud uitzag. In totaal ontdekte hij 58 koperen munten op maar enkele tientallen centimeters in de grond. 'Het is heel uitzonderlijk dat er zoveel munten op één plek worden gevonden', zegt Hutters. 'Helemaal omdat het land natuurlijk elk jaar wordt omgeploegd, is het heel bijzonder.'

Drie archeologen die bij de wedstrijd waren, denken dat de munten komen uit 1700 tot 1830. De vinder mocht zijn schat mee naar huis nemen.