© Patrick Van Dyck

Driedaagse circusstage lokt 60 kleine ‘acrobaten in spe’ naar Jan Frans Willemsschool

Voor de vierde keer op rij organiseert de Jeugddienst van Boechout in de herfstvakantie een circusstage voor kinderen van 7 tot 12 jaar in de Jan Frans Willemsschool in Boechout. “Tijdens de afsluitende show pink ik steevast enkele traantjes weg van ontroering,” bekent Katrien Huyghe (32) van de Jeugddienst.

Patrick Van Dyck

De voorbije dagen veranderde de turnzaal van de Jan Frans Willemsschool even in een circustent. Een 60-tal kinderen mochten er van 27 tot 29 oktober, onder begeleiding van circusschool Circolito uit Mechelen, experimenteren met allerlei circusmaterialen. “Tijdens de stage komen de voornaamste circustechnieken aan bod,” legt Johan Wuyts (30) van Circolito uit. “Het is onvoorstelbaar wat we die kinderen op 3 dagen kunnen aanleren.” Volgens hem zou het aanleren van circustechnieken verplichte kost moeten zijn op school.

Volharding, durf, originaliteit en samenwerken zijn de belangrijkste zaken die tijdens een stage aan bod komen. Van competitiegeest en moeten presteren is helemaal geen sprake. Dat is op school wel even anders.” Op zo’n stage heerst ook een ongedwongen sfeer. “Je voelt die kinderen hier tot rust komen,” vindt Wuyts. Iedere circusstage wordt traditiegetrouw afgesloten met een toonmoment voor ouders, familieleden en vrienden. “Dan kunnen kinderen en toeschouwers zien wat we op amper drie dagen in mekaar hebben gestoken,” stelt de circusleraar. “Die succeservaring is voor kinderen heel belangrijk.”