© Patrick Van Dyck

Kris Van Steenberge gaat met succesdebuut Woesten ‘on tour’

Met ‘Woesten’ vloeide er niet alleen een schitterend boek uit de pen van Kris Van Steenberge, het opmerkelijke debuut van de Lierenaar sleepte ook de ene na de andere literaire prijs in de wacht. “Van een leerkracht die een boek heeft geschreven, ben ik veranderd in een echte auteur,” stelt de 51-jarige debutant. Om het boek nog een extra zetje te geven, trekt hij de boer op langs enkele Vlaamse culturele centra.

Patrick Van Dyck

‘Woesten’ is een echt prijsbeest: 12.000 verkochte exemplaren, een zevende druk en winnaar van zowel de Bronzen Uil (beste Nederlandstalige debuutroman en prijs van het publiek) als de Debuutprijs van Boek.be en de Provincie Antwerpen. “Hoewel ik er rotsvast van overtuigd was dat ik een goed boek had geschreven, had ik nooit kunnen dromen dat ‘Woesten’ zo’n vlucht zou nemen,” bekent Van Steenberge.

Toen het boek in het populaire Nederlandse televisieprogramma ‘De Wereld Draait door’ werd gekozen als Boek van de Week, kwam er een dynamiek op gang die nog steeds niet is gestopt. “Het is belangrijk om nu rustig te blijven en in alle stilte te werken aan een opvolger,” vindt de Lierenaar. “Aan ‘Woesten’ heb ik 4 jaar heel intensief gewerkt. Dat was nodig. Alles moest kloppen. Bovendien houd ik er wel van om me even van de wereld te verdwijnen. Ik geniet van die ‘alleenzaamheid’.”

Of hij geen spijt heeft dat hij pas op zijn 51ste op de boekenradar is verschenen? “Soms moet een mens nederig zijn. Waarschijnlijk had ik dit boek niet vroeger kunnen schrijven. Mijn leven heeft me naar dit moment gebracht. Ik voel geen spijt, eerder dankbaarheid.”

Tijdens ‘Woesten on tour’ brengt Van Steenberge fragmenten uit zijn bejubelde roman, afgewisseld met teksten uit de periode van ‘de Groote Oorlog’. “Het is geen theatervoorstelling van het boek,” benadrukt hij. “Noem het eerder een epiloog of een aanvulling.” De muziek van cellist Daan De Vos en accordeonist Jef de Haes wordt ondersteund met grafische projecties van Jacky De Groen en Erik Vercammen. “Het is niet nodig dat je het boek gelezen hebt om ook te kunnen genieten van de voordracht,” besluit Van Steenberge. “Maar uiteraard is het wel leuk als de toeschouwers het boek achteraf ook gaan lezen.”

Info: ‘Woesten on tour’

5 november 2014 – 20.15u – CC De Mol Lier / 15 november 2014 – 19.00u – Kasteel van Schoten Schoten / 5 december 2014 – 20.15u – CC De Kern Wilrijk / 29 januari 2015 – 20.00u – CC ’t Schaliken HerentalsMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio