Stembureaus in oostelijk Oekraïne open

In de separatistische gebieden in het oosten van Oekraïne zijn zondag om 8 uur plaatselijke tijd (6 uur in België) de stembureaus opengegaan. Bedoeling is dat de inwoners er een eigen parlement en president kiezen.

(kld, coh)

Een week nadat de ­Oekraïeners een nieuw parlement konden kiezen, organiseren de separatisten van de ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk ook een stembusgang. Ze willen in hun jonge, zelfverklaarde republieken een verkozen premier en parlement installeren.

Daarmee pakken de separatisten iedereen in snelheid. Vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne hadden afgesproken dat er op 7 december verkiezingen zouden worden gehouden. Die afspraak stond in het Protocol van Minsk, dat op 5 september een eind aan de gevechten tussen de separatisten en het ­Oekraïense leger moest maken.

De verkiezingen worden door Moskou gesteund, maar door Kiev en het Westen veroordeeld. De stembusslag moet de rebellengebieden legitimiteit geven, maar dreigt het vredesproces na zes conflictmaanden te bemoeilijken.