© archief

Dagelijks 185 roze kaarten uit auto’s gepikt

Vorig jaar zijn 67.596 inschrijvingsbewijzen, de zogenaamde roze kaarten, uit wagens gestolen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie, zo schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. Het gaat om 185 kaarten per dag.

(kld)

Met zo’n inschrijvingsbewijs – dat tot vorig jaar een roze kleur had – proberen autodieven bijvoorbeeld een gestolen wagen in te schrijven bij de bevoegde Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Of ze proberen die door te verkopen op een markt van tweedehandse auto’s.

'Een nieuw fenomeen is dat autodieven in het buitenland aangifte doen van een autodiefstal en daar dan het inschrijvingsbewijs voorleggen dat ze zelf gestolen hebben. Zo hopen ze onterecht een verzekeringspremie op te strijken’, zegt Thomas De Spiegelaere van de DIV.

Om een nieuwe piek tegen te gaan geeft de overheid sinds een jaar een dubbel inschrijvingsbewijs mee aan wie een auto koopt. De maatregel, die in september 2013 werd ingevoerd, heeft al een eerste voorzichtig positief effect: vorig jaar zijn er iets meer dan 67.000 inschrijvingsbewijzen gestolen, een jaar eerder waren dat er nog 70.207, of 4 procent meer.