© pol de wilde - corelio

Afwezige bijzitters bij verkiezingen riskeren boete van 600 euro

Voor de 52ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank is woensdagvoormiddag de eerste themazitting gehouden rond de bij- en voorzitters van de verkiezingen van 25 mei. 67 mensen die opgeroepen waren als bij- of voorzitter voor die verkiezingen moesten zich verantwoorden.

Voor een 20-tal van hen werd de behandeling uitgesteld naar 13 november, een 20-tal anderen kwam ook voor de rechtbank niet opdagen. Het parket van Halle-Vilvoorde vorderde voor hen en voor degenen die wel op de zitting aanwezig waren een boete van 600 euro.

In totaal daagden 418 personen die voor de verkiezingen van 25 mei opgeroepen waren als bij- of voorzitter van een stembureau, niet of te laat op zonder daarvoor een wettige reden te hebben. Al die mensen kregen een voorstel tot minnelijke schikking: 250 euro voor bijzitters en 500 euro voor de voorzitters. 288 personen betaalden dat bedrag maar 129 bijzitters en 1 voorzitter deden dat niet en kregen een dagvaarding in de bus.

“Ik was al tienmaal eerder opgeroepen en toen werd het kiesbureau telkens om 07.30 uur samengesteld”, zei één man. “Ik ben dan ook verbaasd dat ik te laat was omdat ik er om 07.10 uur was.”

“Ik was te laat omdat ik geen parkeerplaats in de buurt vond”, was een ander excuus, terwijl een derde man enkel kon melden dat hij zich overslapen had. Nog een andere man voerde aan dat hij die dag had moeten werken terwijl een vrouw verklaarde dat ze niet op de oproeping was ingegaan omdat ze invalide was. Beiden zouden daarvoor een brief gestuurd hebben naar de vrederechter maar volgens het parket was van die brieven geen spoor.

De vonnissen vallen op 13 november.

Nu in het nieuws