Bonheiden viert oudste inwoonster (105)

Print
Bonheiden / Heist-op-den-Berg / Tremelo - In het Rust- en verzorgingstehuis Zonneweelde werd de 105-jarige Maria Yskout gevierd omdat ze 105 jaar oud werd. Haar ietwat vreemde naam werd gegeven aan haar grootvader, die in Antwerpen te vondeling werd gelegd.

Maria Yskout is met haar 105 jaar de oudste inwoonster van Bonheiden en werd geboren op 4 oktober 1909. Haar grootvader, Silvester Yskout werd in de vondelingenschuif gelegd in Antwerpen op 31 december, naamdag van Silvester. “Het was toen ijskoud en van daar komt dus zijn naam en ook de naam van mijn moeder”, legt dochter Yvonne (78) uit. Yskout groeide op in Baal (Tremelo) maar vestigde zich achteraf in Heist-op-den-Berg. “Daar is ook mijn moeder geboren.” Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak vluchtte Maria met de ‘nonnekes’ van Heist naar Arendonk waar ze bleef wonen in een weeshuis tot ze meerderjarig was.

“Moeder had twee broers en twee zussen. Bij haar thuiskomst in 1930 in Heist leerde ze buurman Miel Boogemans kennen waarmee ze trouwde in 1935.” Het koppel kreeg twee dochters, Lea en Yvonne en Maria heeft vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Miel was kasseilegger en Maria stond in voor de zorg van het gezin en boerde nog wat bij zoals veel mensen toen. 
 
Op 87-jarige leeftijd besliste Maria met haar man Miel naar Zonneweelde te gaan. Daar leefden ze nog drie jaar samen tot Miel in 1999 overleed. “Ze is nog heel goed. Ze naait nog en leest heel veel in de Bijbel”, vult Yvonne aan. “Alleen is ze wat hardhorig en daardoor leeft ze wat geïsoleerd.” 

Maria werd door het bestuur bedacht met bloemen en een cheque. “Maria is een heel kranige dame, die een duidelijke wil heeft”, vult directrice Diane Warnink van Zonneweelde aan. “Ze staat heel optimistisch in het leven en is kortweg een toffe bewoonster in onze instelling. Gesprekken met de andere bewoners lukken niet mee zo goed. Maar verder neemt ze nog aan alle activiteiten deel.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio