© REUTERS

H&M, C&A en Primark opnieuw onder vuur

Ondanks wereldwijd protest en beloftes van de grote kledingketen zijn de miserabele werkomstandigheden in textielfabrieken nog steeds een groot probleem, zo staat in een nieuw rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) waarover De Volkskrant vandaag schrijft.

edm

In het hele debat over de textielfabrieken zijn de schijnwerpers gericht op de eindleveranciers, de fabrieken waar de kleding in elkaar wordt gezet. Daar zijn de arbeidsomstandigheden dan wel (iets) verbeterd sinds de dodelijke brand van een textielfabriek in Dhaka waarbij 1.135 werknemers om het leven kwamen, maar die verbeteringen kunnen niet naar het hele productieproces worden doorgetrokken.

Zo toont een nieuw rapport van SOMO bijvoorbeeld aan dat kledingketens H&M, C&A en Primark hun stoffen inkopen bij een Indiase spinnerij waar meisjes vanaf vijftien jaar aan het werk worden gezet zonder arbeidscontract. Deze werkneemsters worden niet alleen gedwongen tot overwerk, maar zouden buiten werktijd ook worden opgesloten in een hostel op het omheinde fabrieksterrein, zo schrijft De Volkskrant.

H&M, dat sinds vorig jaar openbaar maakt bij welke fabrieken het kleding laat vervaardigen, erkent de problemen en ‘overweegt de spinnerij op de zwarte lijst te zetten’. Ook de Nederlandse keten C&A bevestigt dat er ‘gronden voor verbetering’ zijn bij die spinnerij, het Ierse Primark zegt een onderzoek te zullen instellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER