Poetsbeurt voor grafmonument van Moeder Sarov

Foto: W&F

Poetsbeurt voor grafmonument van Moeder Sarov

Print
Brasschaat / Ekeren - Al meer dan 65 jaar onderhoudt de sp.a afdeling Ekeren het grafmonument van Moeder Sarov op de begraafplaats van Mariaburg-Brasschaat. Moeder Sarov of Everina Borst was voor de Tweede Wereldoorlog een bekend figuur in het Antwerpse.

In 1923 vestigde de Nederlandsjoodse diamantair Gabriel Sarphatie en zijn echtgenote Everina Borst, zich in Mariaburg-Ekeren. In de jaren ‘30 werd Everina bekend als Moeder Sarov, naar haar kinderuurtje voor de Socialistische Arbeiders Radio Omroep voor Vlaanderen (SAROV). De acteur Luc Philips werkte als twaalfjarige mee aan het programma.

Moeder Sarov was een zeer sociaal geëngageerde vrouw. Het opkomende antisemitisme en de oorlog zouden haar leven drastisch veranderen. Everina en haar echtgenoot werden op 8 september 1942 gearresteerd in hun woning aan de Bist (villa Mascotte) in Mariaburg-Ekeren. Everina was als niet-joodse ingeschreven en werd na enkele dagen vrijgelaten. Haar man werd op 15 september gedeporteerd naar Auschwitz. Van hem is niets meer gehoord. Moeder Sarov stierf op 31 maart 1943. Omwille van het oorlogsgeweld werd ze in alle stilte begraven op het kerkhof van Mariaburg-Brasschaat. Op 8 augustus 1946 werd Moeder Sarov ontgraven en kreeg ze op hetzelfde kerkhof een praalgraf.

Deccenialang kuiswerk

Al decennia onderhoudt de sp.a Ekeren het graf van Moeder Sarov. Elke Van Espen, Henk Henkens en Ronny Kruyniers waren de poetsploeg van dienst. De tekst moet opnieuw worden bewerkt, want vele bezoekers weten niets eens wie Moeder Sarov is. Op 1 november, nog voor de prominenten de begraafplaats bezoeken, legt de sp.a afdeling Ekeren bloemen neer op het graf van Moeder Sarov. Het is het eerste graf op de begraafplaats aan de Alfredlei dat de bezoekers te zien krijgen.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio