Tieners regisseren eigen stuk

Foto: Margo Tilborghs

Michiel en Sam krijgen met 'Weerwolven' steun van jeugdtoneelkring EJA

Tieners regisseren eigen stuk

Print
Essen - Met het theaterstuk 'Weerwolven', geschreven en geregisseerd door Sam Vermaelen (17) en Michiel Peeters (18), is Vlaanderen een creatief duo rijker. De jongens zijn lid van jeugdtoneelkring EJA en zijn gepassioneerde spelers.

“Onze passie voor toneel is groot”, zegt Michiel Peeters. “Ik speel al toneel vanaf mijn elfde.  Sam is aan zijn vierde speeljaar toe. Na ons bezoek aan het internationale theaterfestival Fringe in Edinburgh, groeide de idee om het spel ‘De weerwolven van Werkendam’ te bewerken tot een theaterstuk. Tijdens het festival speelden we dat gezelschapsspel tijdens onze wachttijden wel vaker. Het is heel fascinerend.”

“Ik had al langer de ambitie om een toneelstuk te schrijven”, zegt Sam Vermaelen. “Samen met Michiel begon ik eraan. In het begin ging het er heel amateuristisch aan toe. Ik schreef een stuk en mailde het door naar Michiel, waarop ik een mail terugkreeg met een volgende scène. We deden er een maand over om het verhaal te schrijven. De productie duurde meer dan een jaar.”

“Schrijfster Nine Van Haute is ook regisseuse bij Opendoek en heeft ons geholpen om het stuk te herschrijven”, vertelt Sam. “Ze heeft ons geleerd hoe de opbouw van een toneelstuk moet zijn en welke elementen er zeker niet mochten ontbreken, zoals spanning en humor.” “Het toneelstuk schrijven was leuk, maar we hebben het misschien toch wel wat onderschat. We hadden totaal geen kennis maar we hebben ontzettend veel bijgeleerd”, zegt Michiel. “Ondertussen dromen we al van een volgend project. Waarschijnlijk zullen we weer een gezelschapsspel uitwerken.”

Bewonderenswaardig

Het duo trok met hun script naar bestuurslid Bart Van Spaendonk van het EJA. “Het is bewonderenswaardig dat de jongens dit initiatief hebben genomen. Daarom wilden we ze ook alle kansen geven. De rolverdeling, het decor en de regie deden ze zelf. Wij hebben enkel gezorgd voor de omkadering. Ze hebben beroep kunnen doen op onze kennis.”

Of het toneelstuk klopt met het spel? “Het spel op zich is heel open en kan alle kanten uit”, zegt het duo. “Het dorp Wakkerdam wordt overspoeld door een weerwolvenplaag. Wat volgt is een spannend verhaal vol drama, fantasie en mysterie. We raden het stuk af voor kinderen onder de tien jaar.”

Info: De première van 'Weerwolven' vindt plaats op vrijdag 31 oktober om 20u in de parochiezaal van Wildert. Zaterdag 1 november is er een tweede voorstelling om 14u en 20u. Tickets kosten 8 euro, kinderen jonger dan 12 jaar betalen 6 euro.

Reserveren kan via 0498.148.249 of peetersmichiel@hotmail.com
 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio