Productie Heinz in Turnhout stopt op 28 november

Foto: Archiefbeeld

Productie Heinz in Turnhout stopt op 28 november

Print
Turnhout -

Eind volgende maand, meer bepaald op 28 november, zal in de Heinzfabriek in Turnhout de laatste saus worden gemaakt. Sinds de aankondiging van de sluiting zijn al een aantal machines ontmanteld en vervolgens verkocht of overgebracht naar het Britse Telford. Zopas werden op de overblijvende verkoopafdeling in Turnhout-centrum nog zes bedienden ontslagen.

In februari kondigde de directie van de sauzenproducent aan dat de hele vestiging tegen het einde van het jaar zou sluiten. Oorzaak was volgens hen overcapaciteit en de lagere economische rendabiliteit in Turnhout. Er werd besloten de productie te verhuizen naar Telford. De sluiting betekent dat uiteindelijk alle 145 arbeiders en een 40-tal bedienden op de site hun werk verliezen.

“Een aantal machines zijn intussen al afgebroken en overgebracht. Daarbij wordt telkens het personeel ontslagen”, zegt ABVV-secretaris Laura Snyders. “Op 28 november wordt de productie helemaal stopgezet. Daarna vindt nog tot het einde van het jaar de afhandeling plaats.”

Normaliter zou de productie in de Kempische stad al begin november worden stopgezet, maar volgens de bonden loopt de opstart in Telford door problemen vertraging op.

In Turnhout blijft door de fabriekssluiting enkel nog een verkoopafdeling over op Campus Blairon, in het centrum. Daar werken tot eind oktober zo’n veertig bedienden. “Er is zopas aangekondigd dat ook daar zes mensen moeten vertrekken, vanop de food services”, zegt LBC-secretaris Kirsten Rosiers. “Vandaag hebben we met de directie afgesproken dat de cao die geldig was voor de productiesite, ook geldig is op de Campus, en dit tot april 2016. Die cao geeft toch enige zekerheid aan de overblijvers. En Heinz is zo fair geweest om ook de zes ontslagen volgens de cao vergoeden.”

Volgens Rosiers is de besparingsronde onderdeel van een grotere ronde in Europa. “In Nederland of het Verenigd Koninkrijk zijn ook ontslagen gevallen, al hebben we daar geen concrete cijfers van gekregen.” Rosiers stelt dat het sociaal overleg niet correct verlopen is, met bijvoorbeeld late uitnodigingen.

(belga)

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio