Groen licht voor Handelsbeurs

Print

Foto: Sarah Van den Elsken

Antwerpen -

Het Antwerpse stadsbestuur keurde vrijdag de stedenbouwkundige aanvraag goed voor de renovatie en de restauratie van de Handelsbeurs-Schippersbeurs en voor de voormalige gebouwen van de burgerlijke stand in de Lange Nieuwstraat 20-24.

Ontwikkelaar Mopro Invest III krijgt zo groen licht voor zijn plannen. Daarin wordt de Handelsbeurs in haar glorie hersteld. Het monumentale gebouw zal dienst doen als ontmoetings- en doorgangsruimte. Er komen ook kleinschalige evenementen. In de Schippersbeurs komt een restaurant. Beide beschermde monumenten worden in erfpacht gegeven.

De gebouwen in de Lange Nieuwstraat worden verkocht aan Mopro Invest. Daar komt een luxehotel van de Marriott-keten met 112 kamers. Onder de Handelsbeurs komt een ondergrondse parkeergarage van drie verdiepingen voor 293 wagens, die ook door de buurtbewoners gebruikt zal worden.

Een akoestische studie, opgenomen in een aparte milieuvergunning, moet op latere datum een antwoord bieden op de vrees van de buurt voor geluidsoverlast.

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) reageert opgelucht. “Eindelijk komt er weer schot in een dossier dat al veel te lang heeft aangesleept. We geven de Handelsbeurs terug aan de Antwerpenaars en zorgen voor nieuw leven in een grijze buurt.”

Ook Danny Achten, gedelegeerd bestuurder van Mopro Invest, is tevreden. “Nu kunnen we verder met alle betrokken partners, zoals aannemer, bijkomende investeerders en exploitanten.”

Het totale project wordt geschat op 35 à 40 miljoen euro en zou tegen eind 2017 gerealiseerd moeten zijn.

Lees meer in Gazet van Antwerpen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio