‘In mijn jeugd combineerde ik fuiven met archiefwerk’

Foto: Patrick Hattori

‘In mijn jeugd combineerde ik fuiven met archiefwerk’

Print
Mechelen -

De loopbaanprijs voor wetenschapscommunicatie. Die kreeg Herman Van Goethem (55) deze week overhandigd van de KVAB. In de weekendkrant brengen wij een uitgebreid interview met de conservator van Kazerne Dossin in Mechelen.

In het interview blikt Van Goethem, die ook hoogleraar is aan de Universiteit van Antwerpen, vooruit op de toekomst van Dossin. “We kunnen meer groepen aantrekken binnen het volwassenenonderwijs. Met Dossin wil ik in bepaalde groepen infiltreren, om te tonen wat in hun setting groepsmechanismen zijn. Bij journalisten, bijvoorbeeld. Hoe benoemen zij groepen? Het is belangrijk dat je zoiets weet in een wereld waar de polarisering toeneemt.”

De Antwerpenaar heeft het ook over zijn liefde voor het geschreven woord, en zijn jeugd. “Ik studeerde rechten en geschiedenis… Twee richtingen tegelijkertijd! Blokken, blokken, blokken! En dan een doctoraat, en schrijven, schrijven, schrijven! (Serieuzer) Ik doe zo’n 60 uur per werkweek, maar zo zijn er veel mensen. Dat betekent dat je ’s avonds gewoon opnieuw begint. En eerlijk: die avonden vind ik het aangenaamste." 

"Mijn natuur is die van de schrijver. Ik ben een schrijver! Van kindsbeen af. Wel eentje die analytisch vermogen combineert met een gerichtheid op het verleden. Op mijn veertiende was ik al in archieven aan het snuisteren. Dat is raar. Raar! Het belette me trouwens niet om een wilde jeugd te hebben. Een combinatie van archiefwerk, buizen en fuiven. Ach, zelf noem ik het gedrevenheid.”

In de weekendkrant van Gazet van Mechelen kan u het volledige interview lezen.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio