© Shutterstock

Dit doet alcohol met je lichaam

Een nieuwe Europese studie heeft aangetoond dat een alcoholverslaving niet alleen in je hoofd zit, maar ook in je darmen. Dat meldt de Franstalige krant 'La Dernière Heure'. Door de alcohol zijn de bacteriën in de darm aangetast, waardoor ze schadelijke stoffen zouden afscheiden en zo een depressie veroorzaken. De darmflora helpen herstellen zou dus een efficiënte manier zijn om het verlangen naar de fles te verzwakken.

kvd

Nathalie Delzenne, professor aan de ‘Université Catholique de Louvain’, en Philippe de Timary, psychiater aan het academische ziekenhuis ‘Saint-Luc’, zijn de eersten die gingen kijken naar het verband tussen alcoholisme en aantasting van de darm. In het verleden werd al bewezen dat het veelvuldig gebruik van alcohol bepaalde overdrachtsstoffen in ons lichaam kan aantasten, maar uit dit onderzoek bleek dat bij alcoholische patiënten vooral de samenstelling van de darm beschadigd wordt.

Onze darm wordt bewoond door 100.000 miljarden bacteriën die werken in functie van ons organisme en informatie uitsturen naar de hersenen. Bij mensen die veel alcohol drinken echter, zijn de darmbacteriën aangetast: ze zijn veranderd van samenstelling en ze functioneren anders. Daardoor worden er toxische stoffen geproduceerd die het bloed kunnen binnensijpelen omdat de darm ze niet kan tegenhouden. Wanneer deze giftige stoffen in het bloed terechtkomen, kunnen ze een depressie veroorzaken. Daardoor wordt het verlangen naar sterke drank groter of blijft het terugkeren, zelfs na verschillende behandelingen.

Volgens Nathalie Delzenne is dit een belangrijke stap in de strijd tegen alcoholverslaving. ‘Dat alcoholverslaafden zich depressief voelen en willen blijven drinken, kan dus verklaard worden door hun verstoorde darmflora. Ervoor zorgen dat de darmflora herstelt door bepaalde voedingsstoffen te geven zou kunnen helpen om de verslaving tegen te gaan. Niet alleen een puur psychologische behandeling is nodig, ook een aanpak van de voeding kan helpen.’

NIET TE MISSEN