Is energiewinning uit de Schelde haalbaar?

Archieffoto: de Schelde in Temese Foto: Stefaan Van Hul

Is energiewinning uit de Schelde haalbaar?

Print
Bornem / Temse -

Is energiewinning uit getijden op de Schelde haalbaar? Over die vraagt buigt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) zich de komende maanden in het kader van een Europees gesubsidieerd project.

Aan de Scheldebruggen tussen Temse en Bornem staat sinds 13 oktober een testopstelling die de technische en financiële haalbaarheid van energiewinning uit getijden op de Schelde zal onderzoeken. “Een turbine, met verticale as, zal gedurende één maand de stroming van het Scheldewater omzetten in elektriciteit”, verduidelijkt projectingenieur Roel Notelé van de afdeling Zeeschelde van W&Z. “Omwille van de relatief trage stroming van de Schelde is dit geen evidentie.”

De turbine met verticale as werd ontwikkeld door Water2Energy. Op 14 november wordt die geruild voor een turbine met horizontale as van Aquascrew.

Tegelijkertijd plaatste ook de Franse Université Littoral du côte d’Opale (ULCO) een testopstelling om de invloed van turbulentie op het water op de energieopbrengst te onderzoeken.

Aan het Europese ProTide-project nemen naast W&Z en ULCO ook nog de provincie Zeeland (Nederland) en de Britse organisaties Isle of Wight en Dover Harbour Board deel.

Waterwegen en Zeekanaal wijst erop dat getijdenenergie niet alleen zeer betrouwbaar en voorspelbaar is, maar ook een energievorm met weinig ecologische en visuele impact.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio