© Gert Cools

Scheepswerf failliet waar zeiljacht Jacques Brel gerestaureerd wordt

De Nieuwe Scheldewerven, waar onder meer de ‘Askoy II’ van Jacques Brel gerestaureerd wordt, is failliet verklaard. Het bedrijf, met vestiging in Rupelmonde (Kruibeke)/Steendorp (Temse) en Hemiksem, legde donderdag de boeken neer, bevestigt de rechtbank van Koophandel in Dendermonde.

De rechtbank stelde Jozef Dauwe en Maria Pieters aan als curatoren. Volgens hen waren er te weinig activiteiten om het bedrijf te revitaliseren. De NV Nieuwe Scheldewerven was de nieuwe eigenaar van NV Casco, die vorig jaar de boeken neerlegde. Er werkten ongeveer dertig mensen, zeggen de curatoren. De werf voerde vooral herstellingen uit.

“Het Waasland is historisch het epicentrum van de scheepsbouw geweest”, reageert de burgemeester van Temse, Luc De Ryck. “Er waren werven in Burcht, Kruibeke, twee in Lokeren, Steendorp, Temse, Tielrode en Moerbeke, en nu is ook de laatste die overbleef failliet. We betreuren dat jammerlijk, want het brengt met zich mee dat een decennialang opgebouwde traditie verloren gaat.”

In de Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde (Temse) wordt sinds 2010 het wrak van de Askoy II gerestaureerd, het zeiljacht waar zanger Jacques Brel tijdens zijn laatste levensjaren mee rondvoer. Het schip strandde in 1994 in Nieuw-Zeeland, waar de broers Piet en Gustaaf Wittevrongel hem eind 2007 lichtten. Ondertussen is de romp volledig gerestaureerd en het dek waterdicht afgesloten, ook de cabine staat erop de motor is voorzien. De bezielers van het project, de Blankenbergse broers Piet en Gustaaf Wittevrongel (vzw Save Askoy II) maakten vorige week nog een afspraak met de werf om onder meer de motor te installeren. Ze wilden het schip op 8 april 2015, op de geboorteverjaardag van Brel, te water laten. “We weten voorlopig niet hoe het verder moet”, zeggen ze. “Gelukkig hebben we geen schulden en is alles betaald.”

De Nieuwe Scheldewerven waren niet bereikbaar voor meer commentaar.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio