Appelsoorten ontdekken tijdens opendeurdag fruitbedrijf Jos Helsen

Appelsoorten ontdekken tijdens opendeurdag fruitbedrijf Jos Helsen

Print
Geel - Op zondag 26 oktober kunnen bezoekers terecht op de kijkdag bij Fruitbedrijf Jos Helsen om meer dan tien verschillende soorten appels te proeven en een glas appelsap dat ter plaatse wordt geperst door de Sapmobiel.

Jos Helsen en Paula Boeckx zijn de trotse eigenaars van een kleinschalig appel- en perenbedrijf naast de site van Janssen-Pharmaceutica in Stelen (Geel). Zondag kunnen geïnteresseerden in het familiebedrijf appels proeven van verschillende bekende en minder bekende rassen.

“We willen mensen kennis laten maken met de grote variatie van smaken en hardheid die appels hebben”, zegt Jos Helsen. “Bezoekers zullen ontdekken dat er heel wat verschillen bestaan tussen appels. Wij doen niet aan massaproductie maar spitsen ons toe op een aantal rassen die je bijna nergens kan vinden zoals Mutsu, Delbard Jubilee en Braeburn, Jonagored, Rubinette, Boskoop, Pinova, Fuji, Elstar... Tijdens onze opendeurdag zal De Sapmobiel, een initiatief van sociale werkplaats De Natuur en Boomgaarden, vers fruitsap komen maken van onze minder mooie appels. We organiseren zondag ook een kleine wedstrijd waarbij mensen hun gewicht in appels kunnen winnen.”

Jos en Paula hebben amper iets gevoeld van de moeilijke periode waarin de fruitmarkt de voorbije maanden verkeert. “We hebben gelukkig niets van onze oogst moeten vernietigen”, zegt Jos. “We hebben gemerkt dat de mensen heel solidair zijn met de lokale producenten, we verkochten zelfs een tijdje meer peren dan appels, iets wat we nooit eerder meemaakten. Wij verkopen onze volledige oogst in ons hoevewinkeltje, en de rest gaat naar ons zelfbedieningswinkeltje in Larum en naar de zaterdagmarkt in Geel.”

Wie zondag ook zeker en vast van de partij zullen zijn, zijn Lucie en Marcel, de ouders van Jos. Deze kloeke negentigers hadden op dezelfde locatie vroeger een klein melkveeboerderij, en zij steken maar al te graag een handje toe in het bedrijf van hun zoon. “Een beetje helpen en tussendoor een appeltje eten houdt ons jong”, lacht de 92-jarige Marcel. “Twee jaar geleden hielp ik nog bij het plukken en reed ik met de tractor, maar tegenwoordig houd ik enkel nog wat toezicht. Zo wandel ik dagelijks met de hond door de boomgaard om te zien of alles in orde is. Verder zorgen Sieke en ik voor de koffie en bakken we al eens wafels voor onze plukkers. Zonder de winkel zou het hier maar stilletjes zijn. Nu is er tenminste wat leven in de brouwerij! De hele dag door kunnen we een babbeltje doen met de mensen die hier over de vloer komen. Zolang wij ons goed voelen en gezond zijn, blijven wij heel graag meehelpen!”

Iedereen is welkom tussen 10u en 16u. De kleinsten kunnen zich uitleven in een springkasteel.

www.everyoneweb.com/fruitbedrijfjoshelsen www.desapmobiel.be

Stefan Helsen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio