Mechelen laat straatverlichting minder fel branden

In de Lange Heergracht wordt de minder felle straatverlichting momenteel uitgetest. Foto: Patrick Hattori

Mechelen laat straatverlichting minder fel branden

Print
Mechelen - De stad Mechelen laat nagaan of het mogelijk is om de led-straatverlichting minder fel te laten branden. Dat zou niet alleen een aardige besparing opleveren, het moet ook de energiebesparend werken en lichtvervuiling tegengaan.

Sinds enige tijd investeert Mechelen fors in led-verlichting en dat biedt mogelijkheden. Zoals slim omspringen met het gebruik van openbare verlichting. Sinds dinsdagavond loopt in samenwerking met Eandis een test in de Lange Heergracht, een zijstraat van de Frederik de Merodestraat. “Door een stukje kabel van de armatuur aan te passen, kunnen wij de verlichting tot de helft dimmen. Wij verbruiken dan minder energie om ze te laten branden”, zegt woordvoerder Jean-Pierre Blomme van Eandis.

Door de aanpassing brandt de verlichting in de Lange Heergracht dus iets minder hevig. “In eerste instantie willen wij nagaan of de buurtbewoners dat hebben opgemerkt en of ze daar hinder van ondervinden”, zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid Marina De Bie (Groen). Bij het experiment zijn heel wat diensten van de stad betrokken. Zo bijvoorbeeld ook de lokale politie, die moet controleren of minder sterke verlichting geen probleem kan geven voor de veiligheid.

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Mechelen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio