Mechelen eerste centrumstad die bouwvergunning digitaliseert

Een digitale aanvraag voor een bouwvergunning is voor burgers en architecten een stuk handiger. Foto: Archiefbeeld Patrick Hattori

Mechelen eerste centrumstad die bouwvergunning digitaliseert

Print
Mechelen - Vanaf maandag 3 november kan een aanvraag voor een bouwvergunning in Mechelen digitaal gebeuren. De aanvrager kan zo sneller en eenvoudiger aan de nodige vergunningen geraken.

Mechelen is daarmee de eerste centrumstad die een digitale aanvraag mogelijk maakt. Wie vandaag bouwt, moet zijn dossier op papier indienen en dat blijft een mogelijkheid. “Gedurende het hele vergunningsproces komen er documenten en bijlages bij. Daardoor legt het dossier fysiek een lange weg af”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld). Zij is al een tijdje druk bezig met de hervorming van de stedelijke bouwdienst.

Een digitaal dossier loopt via een centraal uitwisselingsplatform van de Vlaamse overheid. Dat geeft zowel behandelende als adviserende instanties toegang tot het dossier. Daardoor is het mogelijk om online advies te geven of vragen te formuleren.

Heel wat voordelen

Aan een digitale aanvraag zijn er heel wat voordelen verbonden. De burger of architect kan het dossier bijvoorbeeld de klok rond opvolgen, zeven dagen op zeven. “Je kan op elk moment de status van je dossier nakijken. Zo weet je altijd in welke fase je dossier zich bevindt”, stelt Geypen. De uiteindelijke beslissing wordt via e-mail medegedeeld. Uit onderzoek blijkt dat de digitalisering lokale besturen een besparing van 100 tot 160 euro per dossier oplevert.

"Gedaan met kasten"

 “Gedaan met kasten vol dossiers in bureaus en archiefruimtes. Een druk op de knop van je computer en het dossier is beschikbaar” zegt schepen van Administratieve vereenvoudiging Katleen Den Roover (N-VA). Afgelopen weken werd het digitale proces uitgebreid getest met de hulp van architecten. “Zij zijn blij met de vernieuwing en tevreden dat ze als eindgebruiker betrokken zijn geweest in de testfase”, stelt schepen van ICT Walter Schroons (CD&V). 

Een bouwdossier indienen kan via www.omgevingsloket.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio