Antwerps Tropisch Instituut leidt EU-project tegen ebola

Foto: Photo News

Bloedtransfusies moeten zieke slachtoffers redden

Antwerps Tropisch Instituut leidt EU-project tegen ebola

Print

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hopen in de komende weken al ebolapatiënten te genezen door transfusies met bloed of plasma van genezen patiënten.

“Het gaat niet om de finale oplossing voor de epidemie. Maar we gaan hopelijk op korte termijn toch honderden, misschien een paar duizend zieken kunnen helpen, in afwachting van de ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen die op industriële schaal kunnen worden geproduceerd”, zegt dokter Johan Van Griensven, epidemioloog bij het Instituut.

“Het behandelen van ziektes met bloed van genezen patiënten, waar antistoffen inzitten, is al vaak gedaan. Ook bij ebola, met een op het eerste gezicht verbluffend resultaat: in 1995 genazen in Kikwit zeven op de acht patiënten na een transfusie. Maar het is niet duidelijk of hun genezing alleen daaraan te danken is. Deze keer gaan we het op een grotere schaal en wetenschappelijk onderbouwd aanpakken.”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte woensdag bekend dat zwaar wordt ingezet op bloedtherapie. De Europese Unie gaf gisteren 2,9 miljoen euro aan een internationale groep instellingen, geleid door het ITG, om bloedtherapie zo snel mogelijk te testen.

Lees het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen van vrijdag 24 oktober

Nu in het nieuws