Lange rijen op luchthaven ‘maar niemand zal vlucht missen’

Foto: BELGA

Lange rijen op luchthaven ‘maar niemand zal vlucht missen’

Print
Zaventem -

Het is vrijdagochtend erg druk op Brussels Airport. Door de stiptheidsacties van de politie staan er lange files aan de vertrekbalies en aan de grenscontrole. De luchthaven roept alle reizigers op om veel vroeger naar Zaventem te komen.

Op de luchthaven van Zaventem verloopt de grote vakantie-uittocht vrijdag in chaos. De politie controleert vertrekkende passagiers dubbel zo lang als normaal, onder meer om te zien of er geen spijbelaars tussen zitten. De stiptheidsacties van de politie komen er uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 58 naar 62 jaar.

Vanaf 8 uur groeiden de files van vertrekkende passagiers sterk aan, zegt Florence Muls van Brussels Airport. 'Er staan veel wachtrijen aan de balies en ook aan de boxen van de grenscontroles is het erg druk. Alle boxen zijn bemand, maar de politie doet extra strenge controles', aldus Muls. Ook reizigers die met de trein naar de luchthaven kwamen werden extra gecontroleerde door de spoorwegpolitie. Iedereen moest zijn ticket nog eens bovenhalen toen ze de trein afstapten.

 

 

Bij veel reizigers was er in de chaos paniek dat ze hun vlucht zouden missen. ‘Maar de actie wordt goed onthaald door de passagiers’, zegt Peter Smet van de liberale vakbond VSOA. ‘De controle duurt misschien twee minuten in plaats van één, maar niemand zal zijn vlucht missen.’

Na de ochtendpiek wordt het opnieuw rustiger op de luchthaven. Rond de middag kan het opnieuw wat drukker worden, maar het ergste zou nu voorbij zijn.

‘Uur vroeger komen’

Alle reizigers wordt aangeraden minstens een uur vroeger dan normaal naar de luchthaven te komen. De politiebonden hadden twee weken geleden al 'beloofd' dat er acties zouden komen op Brussels Airport.

 

Ook stiptheidsacties in Zeebrugge en Brussel

 

Ook in de haven van Zeebrugge en op de Europese top in Brussel houdt de politie stipheidsacties.

 

In Zeebrugge waren er vrijdag sinds 6 uur problemen als gevolg van een stiptheidsactie van de politie. Die viseerden reizigers en transporteurs die de ferryboten wilden nemen naar Groot-Brittannië. Om 9 uur stonden er lange files, al zou de actie niet de hele dag lang duren, aldus VSOA-woordvoerder Vincent Gilles.

 

Om 14 uur vindt er een stiptheidsactie plaatsvinden bij het vertrek van de Eurostar in Brussel-Zuid. Ook zou de gemotoriseerde politie, die de deelnemers aan de Europese topontmoeting in Brussel escorteren, vrijdagnamiddag nog actie voeren.

 

De actievoerders willen de pensioenleeftijd behouden zoals die geregeld was vooraleer het Grondwettelijk Hof de regeling eerder dit jaar vernietigde. Ze willen dat hun beroep als ‘zwaar’ wordt erkend en dat hun statuut niet gewijzigd wordt. Op 12 november zullen de politiebonden opnieuw overleg hebben met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

 

MEEST RECENT