Gezocht: donoren van Cor-DNA

Laurens De Backer Foto: Wim Hendrix

Gezocht: donoren van Cor-DNA

Print
Schelle - Iedereen vraagt zich wel eens af of een naamgenoot uit dezelfde streek misschien een verre verwant is. Mensen met een achternaam met beginletters ‘Cor’ krijgen binnenkort het antwoord van onderzoekers van de KU Leuven.

Laurens De Backer uit Schelle werkt aan een masterthesis in de Biochemie aan de KU Leuven met als onderwerp het ‘Cor-onderzoek’. Onderzoekscoördinator is de Leuvense bioloog Maarten Larmuseau.

Samen met de vzw Familiekunde Vlaanderen startte de KU Leuven in 2009 al een grootschalig onderzoek binnen Vlaanderen om via het DNA de genetische verschillen tussen regio’s te bestuderen en verwantschappen tussen families aan te tonen. Het Cor-project vormt een nieuw luik in het onderzoek en richt zich op mannen met een familienaam die begint met de letters Cor en wier familiale geschiedenis zich in het arrondissement Antwerpen afspeelt.

"We kozen specifiek voor die Cor-namen omdat de KU Leuven over een zeer complete databank met Cor-namen beschikt, waardoor we eeuwenver terug kunnen gaan", legt De Backer uit. "Bovendien is er een goede demografische spreiding van Cor-namen in de provincie Antwerpen. De vijftien geselecteerde familienamen zijn Cornelis, Cornelissen, Cornelissens, Corremans, Coremans, Corluy, Cortens, Corthout, Cortebeeck, Cordemans, Cornet, Corthouts, Corens, Cordon en Corbet."

De onderzoeker uit Schelle is specifiek op zoek naar mannelijke DNA-donoren die nog op zijn minst de naam, geboortedatum en -plaats van hun grootvader kennen. Het DNA wordt eenvoudig afgenomen via een speekselstaal. 

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Zuid.

INFO

Meer info via laurens.debacker@uzleuven.be of maarten.larmuseau@bio.kuleuven.be

Gespreksavond en DNA-afname: donderdag 30 oktober en woensdag 19 november 19.30u bij Familiekunde Vlaanderen, Van Heybeeckstraat 3 in Merksem. Woensdag 5 november 19.30u kasteel de Renesse, Lierselei 28 in Oostmalle.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio