Sinnekloases voor dummy's

Helga Collyn en Trees Heirbaut van Awaal Nem. Foto: if

Sinnekloases voor dummy's

Print
Sint-Niklaas - Wie zijn kennis van het Sint-Niklase dialect wil toetsen of bijschaven, kan zondag terecht bij ‘Awaal Nem popt up’ in de pop-upwinkel in de Parkstraat.

Helga Collyn en Trees Heirbaut van Awaal Nem zitten nooit om een stunt verlegen. Zondag pakken ze uit met ‘Awaal Nem popt up’. Meteen spelen ze in op de pop-uprage en met de pop-upwinkel in de Parkstraat hebben ze meteen een geknipte locatie.

"We gaan les geven in het ‘Sinnekloases’ en op die manier zien of mensen nog altijd dialect spreken of een parate kennis hebben van Sint-Niklase of Wase dialectwoorden. We werken niet met de uitzonderingen of speciale gevallen, maar vooral rond woorden die dagelijks gebruikt worden. Daarbij letten we op woordenschat, uitdrukkingen en spraakkunst."

"Vroeger spraken mensen dialect, nu zijn ze tweetalig. Ze kunnen perfect switchen van dialect naar Nederlands. We trekken onze voorstelling open naar het Waasland. Voor mensen van buiten de streek vormt het Waasland één dialect. Wij merken zelf natuurlijk wel grote verschillen. In de ene gemeente is een kerk een ‘karek’, in een andere gemeente zeggen ze dan weer ‘keirek’."

‘Awaal Nem popt up’ vindt zondag om 11 uur plaats in de Parkstraat 12. Geen voorinschrijving, gewoon langskomen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Waas.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio