Neurochirurg UZA staat terecht voor dood patiënte

Archieffoto UZA Foto: BFM

Neurochirurg UZA staat terecht voor dood patiënte

Print
Edegem - Een gerenommeerde neurochirurg van het UZA staat terecht voor een ‘onnodige’ operatie die een Nederlandse patiënte fataal werd. Het slachtoffer leed aan het syndroom van Münchausen, een aandoening waarbij de patiënt onbewust ziekteverschijnselen nabootst.

“Achteraf is het altijd makkelijk praten. Ik blijf erbij, ik heb in eer en geweten gehandeld.” De neurochirurg vindt dat hem geen schuld treft aan de tragische dood van Gerritje D.J. (30) uit Nederland. Toch verwijt het Openbaar Ministerie hem een gebrek aan voorzorg. De arts riskeert de opschorting.

Na klachten van hevige spierpijnen, trok het slachtoffer met de vraag om haar te opereren naar de neurochirurg. Maar tijdens de operatie traden er complicaties op. De patiënte was hevig beginnen bloeden, en raakte verlamd. Gerritje stierf anderhalf jaar later, in mei 2010.

Deskundigen stelden vast dat het slachtoffer leed aan het syndroom van Münchausen, een psychologische aandoening waarbij een patiënt onbewust ziekteverschijnselen veinst. “De dokter had geen enkele reden om de operatie uit te voeren”, stelde de aanklager.

De nabestaanden vragen 60.000 euro schadevergoeding. De neurochirurg pleitte de vrijspraak.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Stad.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio