Zo houden Belgische ontwerpers je warm in de winter

Beeld: Maurice Knitwear Foto: *

Mode

Zo houden Belgische ontwerpers je warm in de winter

Print
Nog tot 30 oktober staat Antwerpen in het teken van 'Wool Week', een initiatief dat wol in de kijker wil zetten en de wolindustrie wil ondersteunen. Wij vroegen vijf jonge Belgische knitwearlabels om hun favoriete gebreide stuk voor deze winter te kiezen.

Howlin'

Dit is het merk van de Antwerpse broers Jan en Patrick Olyslager, die deze maand de vijfde verjaardag van hun label vieren. Bij hen ligt het accent op artisanale knitwear, die uitsluitend in Ierland en Schotland geproduceerd wordt. Pittige kleuren, verrassende zigzagprints en donzig mohair kenmerken hun ontwerpen. In de zomer produceren hun stukken in lichte wol met katoen en linnen 100 procent in België.

Hun favoriete stuk: de 'Lazy Bones'

'Deze baseball cardigan is gemaakt van 100 procent wol uit Schotland. Hij heeft een grote zigzagprint over het hele kledingstuk. De baseballkraag maakt hem sportiever, de gebrushte wol heeft het stuk een uniek karakter'.

Prijs: 225 euro, info: www.howlin.com

LN Knits

Tien jaar geleden begon Ellen Kegels, de jonge vrouw achter LN Beanies, met een project dat pure Peruviaanse alpacawol en handwerk met elkaar verenigde. De vesten, handschoenen, mutsen en sjaals worden gebreid door Belgische grootmoeders en Peruviaanse jonge moeders, die op die manier een eerlijk inkomen krijgen.

Haar favoriete stuk: 'Beecell sweater'

 

'Mijn favoriete stuk uit de LNKnits collectie is zonder twijfel deze sweater, in de zachte en erg populaire kleur 'mother of pearl'. Een girly, maar toch stoer, 100% baby alpaca truitje volledig vervaardigd met de hand hoog in de Peruviaanse Andes. Fair & slow fashion zoals het moet zijn. Daarbij zijn de truitjes ook limited – en bijna uitverkocht.....'

Prijs: 375 euro, info: www.lnknits.com

Maurice Knitwear

Actrice Véronique Leysen heeft zich volledig op koffie en knitwear gestort: onlangs opende ze haar tweede koffiebar én bracht ze haar tweede breiboek uit. Voor wie niet zo handig is met naalden is er de collectie Maurice knitwear, genoemd naar haar guitige en klassevolle grootvader. De mutsen, sjaals, pulls en cardigans worden handgemaakt en hebben allemaal zijn naam als logo.

Haar favoriete stuk: de cardigan van Baby suri alpaca met merino wol en bamboo

 

'Deze vest ziet er ongelofelijk fluffy uit en de kleuren zijn prachtig. Ik mix altijd kleuren, waardoor je een diepere textuur en een rijke kleur krijgt: de babyroze kleur neem ik samen met een vuil beige, waardoor je een 'vuil oud roze' krijgt. De cardigan is net oversized genoeg om hem over een trui te dragen, maar net elegant genoeg om er niet in te verdwalen'.

Prijs: 295 euro, info:www.mauriceknitwear.com

Kim Stumpf

Ze leerde het vak bij Haider Ackermann, Bruno Pieters en Vivienne Westwood, maar ondertussen bouwde Kim Stumpf haar eigen label op in de nichemarkt die knitwear heet. Ze werkt alleen met artisanale methodes en verkiest de beste materialen, zoals Italiaanse wol, astrakanmohair, alpacawol en lamswol. Verwacht daarom geen traditionele spullen, want Kim zorgt voor een portie gebreide rock'n roll.

Haar favoriete stuk: Handbrei-jurk met Italiaanse garens, zijde en mohair

'Het patroon en de pastelkleuren zijn heel flatterend op een grijze winterdag, het is een elegant stuk met een aaibaar gevoel. De jurk kan op verschillende manieren worden gedragen, met een transparant gebreide onderjurk of als tuniek op een legging, met zware of nude lingerie. Stoere laarzen zijn er heel mooi onder, maar je kan hem ook meer aankleden met een pump en een lichte sjaal. Als je gaat voor contrast, is de jurk ook mooi met een grof gebreide sjaal, een zware fijne rolkraag maakt hem nog meer winters'.

Prijs: 395euro (rechts), 425euro (links) , info: www.kimstumpf.com (foto Robert Van Dromme, model Daphne Velge)

I love Mr Mittens

Stephanie Caulier is geboren in Antwerpen, maar haar liefde voor het breien ontstond in een knitwearcafé in New York. Tegenwoordig woont ze in Australië, van waaruit ze het label 'I love Mr Mittens' runt. Maar haar katoenen en wollen creaties worden ook in België nog volop verkocht.

Haar favoriete stuk: 'The Cardigan'

'Op deze foto wordt de cardigan gecombineerd met de Mr Big Beanie. Zowel de vest als de muts zijn oversized en met een grove textuur, precies zoals een wollen outfit moet zijn'.

Prijs: 335 euro, info:www.ilovemrmittens.com

NIET TE MISSEN