Wat maakt vrouwen nu echt gelukkig?

Foto: *

Fit & Gezond

Wat maakt vrouwen nu echt gelukkig?

Print
Vrouwen over de hele wereld zijn het meest bezig met hun carrière. Maar die job is niet noodzakelijk wat hen het meest gelukkig maakt: daar komen vrienden, familie en de liefde op de eerste plaats. Dat blijkt uit de Happiness Index van het magazine Elle, waaraan 23.756 lezeressen in 43 landen deelnamen.

Goed nieuws: zeventig procent van de vrouwen over de hele wereld noemt zich gelukkig en vooral jonge vrouwen zijn optimistisch over hun toekomst. Slechts 25 procent van de vrouwen denkt dat het geluk niet voor haar weggelegd is. Zij wonen vooral in het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland.

In die weg naar geluk komt een carrière op de eerste plaats: 47 procent van de vrouwen zegt dat deze de grootste prioriteit heeft. Ook onze kopzorgen gaan vooral over die carrière: uiterlijk en liefdesleven houden ons minder wakker. In Vlaanderen geeft 68 procent van de vrouwen aan dat niet succesvol worden hun grootste zorg is, alleen in Canada is die angst nog groter. Toch is deze job niet noodzakelijk wat vrouwen het gelukkigst maakt: hier komen familie (32 procent), een sociaal leven (29 procent) en liefde (21 procent) op de eerste plaats. 'Er is een grote nood om te slagen in het professionele leven', zegt Elle-journaliste Carolien Swinnen, 'en hoewel een job ook veel voldoening kan geven, zien we toch dat het geluk ook van andere factoren afhangt'.

Sociaal leven boven familie

Vrouwen die jonger zijn dan 35, vinden hun sociaal leven belangrijker dan familie, maar dat verandert als ze ouder worden: boven de 35 kiest 49 procent voor de familie en nog maar 19 procent voor de vrienden. In Vlaanderen vinden we ons sociaal leven met 41 procent het allerbelangrijkst. 'Dat heeft ook te maken met ons lezerspubliek', legt Carolien Swinnen uit. 'De rondvraag is via onze website beantwoord, waardoor er een redelijk jong publiek heeft deelgenomen. De meeste van die jonge vrouwen hebben nog geen gezin, vandaar dit hoge resultaat'.

Vrouwen die wel een gezin hebben, vinden de combinatie met een gezin haalbaar. Slechts 16 procent vindt het onbegonnen werk, terwijl 84 procent zegt dat het lukt. Volgens één op drie gaat het zelfs makkelijk, twee op de drie vrouwen heeft het over 'een uitdaging'. Dat ze er mogelijk wallen en grijze haren aan over houden, nemen vrouwen er voor lief bij: de uiterlijke gevolgen van ouder worden vinden we met z'n allen niet zo erg. Slechts 38 procent van de vrouwen zit hiermee, in Vlaanderen vinden we het met 45 procent net iets erger dan het wereldwijd gemiddelde. 'Maar ook hier kan de jonge leeftijd van ons publiek meespelen', zegt Carolien Swinnen. 'Misschien dat vrouwen die ouder worden, dat beter kunnen relativeren'.

De volledige resultaten van de Happiness Index verschijnen op vrijdag 24 oktober in Elle België.

 

NIET TE MISSEN