Antwerpse haven op weg naar nieuw recordjaar

Foto: BELGA

Antwerpse haven op weg naar nieuw recordjaar

Print
Antwerpen -

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 148,344 miljoen ton goederen behandeld, een toename van 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen woensdag. De haven stevent hiermee naar eigen zeggen af op alweer een recordjaar, nadat 2013 al een absoluut recordjaar was met een overslag van 190,8 miljoen ton.

Zowel de containertrafiek als de behandeling van vloeibaar massagoed stijgt flink, wat de aanhoudende groeicijfers verklaart.

De containertrafiek steeg de eerste negen maanden met 6 procent en kwam uit op 81,13 miljoen ton. Het conventioneel stukgoed laat negatieve cijfers optekenen (-3,2 procent tot 7,44 miljoen ton). Het roro-verkeer ging de voorbije negen maanden lichtjes achteruit tot 3,38 miljoen behandelde ton of een daling van 0,8 procent ten opzichte van de eerste negen maanden van 2013.

De overslag van vloeibaar massagoed steeg de eerste negen maanden van dit jaar met 3,8 procent tot 46,16 miljoen ton. De behandeling van droog massagoed klokte af op 10,24 miljoen ton, een daling van 6,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Er liepen de voorbije negen maanden 10.526 schepen (-2,3 procent) aan in Antwerpen. De bruto tonnenmaat van de schepen die Antwerpen aanliepen steeg met 1,9 procent, hetgeen de trend van minder, maar grotere en zwaarder beladen schepen naar Antwerpen bevestigt.

De Antwerpse haven is goed voor 61.873 voltijdse arbeidsplaatsen.

Nu in het nieuws