Dit moeten we doen om inbraken te voorkomen

Print

Vandaag vindt '1 dag niet' plaats, de eerste nationale actiedag tegen woninginbraken in België. Het initiatief, een organisatie van Binnenlandse Zaken en de politie, moet burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak. Elke dag komen er immers bij 200 Belgen inbrekers over de vloer.

'Een slimme en gezamenlijke aanpak is echt nodig om het stijgend aantal woninginbraken terug te dringen', zegt Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte. In 2013 waren er in België 75.123 woninginbraken. 'Dat zijn meer dan 200 feiten per dag.'

In 2014 verwacht de federale politie een status quo. 'Dat brengt, naast een groot onveiligheidsgevoel bij de slachtoffers, ook een maatschappelijke kost van ruim 350 miljoen euro met zich mee. Met deze actie willen we een platform geven aan initiatieven die de veiligheid en de sociale cohesie in onze straten en wijken bevorderen', aldus De Witte.

Het idee achter '1 dag niet' komt uit Nederland. Daar werd de campagne rond inbraakbestrijding vorig jaar voor de eerste keer gelanceerd als burgerinitiatief. Met succes, want naast heel wat media-aandacht, stelden verschillende Nederlandse gemeenten een aanzienlijke daling van het aantal inbraken vast.

Dit jaar doet ook België mee. Vandaag vindt de eerste Belgische actiedag plaats. Bedoeling is om burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. 'De meeste mensen besteden pas aandacht aan inbraakveiligheid als ze zelf slachtoffer zijn geworden of iemand uit hun omgeving. Met deze campagne willen we de algemene waakzaamheid aanwakkeren', aldus Limburgs gouverneur Herman Reynders.

Wij zetten al enkele tips en weetjes op een rijtje:

1. Maak je huis goed zichtbaar. Dat kan door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide voortuin.
2. Vergeet de zij- en achterkant niet, want daar slaan ongewenste gasten bij voorkeur toe.
Help de inbreker niet. Berg dus zeker je ladder en tuingereedschap goed op.
3. Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht. Berg ze op, registreer en fotografeer.
4. Beheer je sleutels goed. Leg ze dus zeker niet onder de deurmat of in de bloembak.
5. Sluit altijd alle ramen en deuren, zelfs al ben je maar enkele minuten weg. Ook de garage, het tuinhuis en het kelderraam.
6. Geef je huis bij afwezigheid een bewoonde indruk. Vermijd dus een volle brievenbus of een briefje op de deur en maak goede afspraken met de buren.

Omdat deze hilarische optie toch niet zo praktisch is...

Nu in het nieuws