© Patrick De Roo

Bouwconsortium Noriant ziet af van schadeclaim in Oosterweeldossier

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft maandag in overleg met de Vlaamse regering een akkoord gesloten met het bouwconsortium Noriant over de verdere afhandeling van het Oosterweeldossier. Dat laat de BAM dinsdagavond weten in een persbericht.

Indien de Europese Commissie voor 16 december geen groen licht geeft voor de gunning aan Noriant van de deelopdrachten Linkeroever en Scheldetunnel van de Oosterweelverbinding, zal BAM een stopzettings- en verbrekingsvergoeding betalen aan Noriant van 37,19 miljoen euro. Noriant ziet dan af van een eerder voorgenomen schadeclaim van 323,9 miljoen euro tegen BAM en het Vlaams Gewest.

Volgens BAM wordt met de overeenkomst van maandag verdere vertraging in de realisatie van de Oosterweelverbinding vermeden, aangezien er niet langer een jarenlange juridische strijd dreigt met Noriant.

Indien de Europese Commissie alsnog uiterlijk op 15 december toelaat dat Noriant de deelopdrachten Linkeroever en Scheldetunnel realiseert volgens de oorspronkelijke aanbesteding - en dus ondanks de wijzigingen die de plannen voor de Oosterweelverbinding ondergingen - zullen BAM en Noriant gewoon verder rond de tafel blijven zitten zoals gepland. Geeft Europa geen groen licht, dan treedt er een dading in werking waarbij Noriant afziet van een schadeclaim maar wel een vergoeding ontvangt van 37,19 miljoen euro. Op dat moment verwerft BAM volgens de kersverse overeenkomst bovendien ook het gebruiksrecht van het ontwerp van Noriant voor de gedeelten Linkeroever en Scheldetunnel, in ruil voor een vergoeding van 5,10 miljoen euro (excl. BTW).

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring