© shutterstock

© shutterstock

© shutterstock

© shutterstock

© shutterstock

© shutterstock

© shutterstock

© shutterstock

1 / 9

Tien steden waar je heen moet in 2015 volgens Lonely Planet

Vergeet Londen of Parijs, in 2015 ga je naar Zermatt of Valletta. Toch als het aan de redactie van reisgids Lonely Planet ligt, die naar jaarlijkse gewoonte zijn top tien voor citytrips in 2015 bekend maakte.

tib

Washington DC - Verenigde Staten

Waarom hierheen? Omdat het in 2015 precies 150 jaar geleden is dat Abraham Lincoln vermoord werd en het pistool waarmee tentoongesteld wordt. Maar ook omdat je er 19 musea, verschillende wetenschappelijke projecten én -voor de liefhebbers - een bloeiende holebi-scène hebt.

El Chaltén - Argentinië

Dit stadje met de sfeer van een gezellig dorp ligt in de schaduw van de 3.405 meter hoge berg Monte Fitz Roy en de 3.102 meter hoge Cerro Torre. Het viert zijn dertigste verjaardag als trekking hoofdstad van Argentinië en is de uitvalsbasis om gletsjers, meren, bossen en watervallen te ontdekken.

Milaan - Italië

Tussen mei en oktober 2015 is Milaan het decor van de wereldtentoonstelling met eten als thema. Dus ga je er niet alleen heen om Pradawinkels te kijken, maar ook voor de kookdemonstraties, wijnproeverijen en culinaire innovaties uit 144 verschillende landen.

Zermatt - Zwitserland

Deze stad ligt in de schaduw van de Matterhorn, een berg die wandelaars, skiërs en mountainbikers lokt. In 2015 is het precies 150 jaar geleden dat de 4.478 meter hoge berg voor het eerst beklommen werd door Edward Whymper en zijn team van zeven mannen, waarvan vier de afdaling niet overleefden. Naar aanleiding van de verjaardag krijgt het verhaal van hun reis een tweede leven in het openluchttheater van Zermatt.

Valletta - Malta

450 jaar na het Beleg van Malta wordt de overwinning nog steeds gevierd, meer bepaald op 8 september. De architectuur van de stad werd helemaal opnieuw bekeken, met een nieuwe toegangspoort en een nieuw parlementsgebouw van de architect Renzo Piano, die mooi contrasteren met de authentieke 17de eeuwse gebouwen.

Plovdiv - Bulgarije

De afgelopen tien jaar kreeg het erfgoed van Plovdiv een nieuwe bestemming, waardoor je nu hotels, musea en restaurants vindt in oude gebouwen. Ook de ruïnes, waaronder een Romeins theater, werden in de jaren zeventig en tachtig weer opgegraven, waardoor de geschiedenis er aanwezig blijft.

Salisbury - Verenigd Koninkrijk

De meeste reizigers kennen Salisbury als een stopplaats op weg naar Stonehenge, maar in 2015 zullen bezoekers er langer blijven hangen. Het Britse stadje viert de verjaardag van zijn grootste schat, de Magna Carta, en doet dat met een tentoonstelling, lezingen en een festival.

Wenen - Oostenrijk

Niet alleen vindt hier in 2015 het Eurovisiesongfestival plaats, Wenen viert ook de 150ste verjaardag van zijn ‘Ringstrasse’, zijn architecturale hoogstandje uit 1865. Volgens Lonely Planet is dit de enige stad ter wereld waar je ‘naar een club kan gaan in een dirndl, over opera kan praten aan het worstenkraam en kan leven in een 21ste-eeuws sprookje’.

Chennai, India

Dit jaar opent in Chennai zijn metro, waardoor je deze vochtige metropolis op een comfortabele manier kan rondreizen. Er is veel te zien: tempels bedekt met standbeelden, musea, een strand van 3 kilometer en de tweede grootste filmstudio van India, Kollywood.

Toronto - Canada

Toronto is altijd kleurrijk, maar dit jaar wordt er nog net iets meer drukte verwacht: zo’n 250.000 bezoekers zullen er de Pan American Games, de winterspelen voor de Amerika’s, bijwonen. Speciaal voor die gelegenheid opent de stad ook de nieuwe Union Pearson Express, een trein waarmee je op 25 minuten van de luchthaven in de stad staat.

NIET TE MISSEN