Wegpiraat E314 krijgt 24 maanden cel voor btw-fraude

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag Curd V. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan de helft met uitstel. De man, die in het nieuws kwam met een filmpje waarin te zien was hoe hij een reeks gevaarlijke manoeuvres uithaalde op de E314, had zich schuldig gemaakt aan btw-fraude met zijn bouwbedrijf. Volgens het parket-generaal bedroeg het gefraudeerde bedrag 3,7 miljoen, maar het hof van beroep hield het op de helft.

tomas

V. nam in 1992 samen met een partner de nv ZIB over, maar in 2002 ging het bedrijf failliet. In het onderzoek dat op dat faillissement volgde kwam volgens het Brusselse parket-generaal aan het licht dat het bedrijf zich jarenlang schuldig had gemaakt aan btw-fraude. Zo zou ZIB valse facturen opgemaakt hebben op naam van minstens 12 fictieve leveranciers om vervolgens de btw op die facturen terug te trekken. Het bedrag dat zogezegd aan die leveranciers werd betaald, werd gecompenseerd door andere facturen, waaruit moest blijken dat diezelfde fictieve bedrijven ook klanten waren. Volgens enkele voormalige boekhouders van ZIB zou dat systeem al minstens vanaf 1996 bestaan hebben, maar het openbaar ministerie vervolgt V. en zijn partner enkel voor de periode tussen 1999 en 2002.

V. en zijn partner hielden de hele tijd vol dat ze volledig onschuldig waren en hun advocaat legde briefwisseling voor waaruit moest blijken dat er met de beweerde fictieve bedrijven wel degelijk handel was gevoerd. Het hof van beroep aanvaardde die argumenten slechts gedeeltelijk en bevond V. en zijn partner toch schuldig aan een reeks feiten.

V. kreeg een celstraf van 24 maanden, waarvan de helft met uitstel, en zijn partner een van 10 maanden, waarvan de helft met uitstel. Het hof verklaarde ook 1.850.000 euro verbeurd, het bedrag dat de btw-fraude opgeleverd zou hebben.