Oscar Pistorius krijgt vijf jaar cel

Een rechter in Pretoria heeft dinsdag de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius (27) veroordeeld tot vijf jaar cel voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De procureur had tien jaar cel gevorderd. Pistorius was eerder al schuldig verklaard aan onopzettelijke doodslag op Steenkamp. Hij heeft altijd volgehouden dat hij haar per ongeluk neerschoot.

tomas

Bij het voorlezen van de strafmaat noemde de rechter de feiten ‘zeer ernstig’. Ze zei dat het een fout signaal zou zijn om Pistorius niet tot een gevangenisstraf te veroordelen. Pistorius krijgt bovenop de maximumstraf van vijf jaar ook drie jaar met uitstel wegens het lichtzinnig gebruik van het wapen. De atleet werd na afloop van de zitting meteen naar de gevangenis gebracht. Volgens deskundigen kan Pistorius bij goed gedrag echter al na tien maanden vrijkomen. Hij zou dan huisarrest krijgen.

Beide partijen hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. De verdediging heeft dat voorlopig nog niet gedaan, hoewel een beroep de strafuitvoering zou opschorten. Het Openbaar Ministerie, dat op een veroordeling tot moord had aangestuurd, twijfelt nog. De familie van het slachtoffer liet wel al weten tevreden te zijn met de beslissing van de rechtbank.

Badkamer

Reeva Steenkamp werd in de nacht van 14 februari 2013 doodgeschoten in het huis van Pistorius. Wat er exact gebeurd is, zal wellicht nooit bekend zijn. Pistorius houdt vol dat hij gestommel hoorde in zijn badkamer. In de overtuiging dat het om inbrekers ging, nam hij zijn 9 mm-pistool en vuurde verscheidene kogels door de gesloten badkamerdeur. Pas toen hij de deur opende, zag hij dat zijn vriendin op het toilet zat. Ze was op slag dood.