© Photo News

Benzine nog jaren goedkoop

De maximumprijs voor benzine wordt vandaag teruggebracht naar 1,515 euro per liter. Dat is het laagste niveau sinds Kerstmis 2010. De maximumprijs van diesel staat met 1,360 euro per liter op het laagste niveau sinds begin 2011. Het lage prijspeil zal volgens specialisten nog jaren aanhouden.

CWIL

“Een van de belangrijkste redenen voor de goedkope brandstofprijzen is de ontdekking van schalie-olie in de Verenigde Staten”, zegt brandstoffenexpert Omer Coekaerts.

“Vroeger werd tachtig procent van de Europese benzine geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Maar nu de VS veel eigen brandstoffen hebben, kopen ze minder benzine bij ons aan. En dus blijven we met meer benzine zitten, waardoor de prijs daalt.” De ontdekking van schalie-olie duwt ook de dieselprijs naar omlaag.

Specialisten zijn het erover eens dat de lage brandstofprijzen aan de pomp nog een tijdje zullen aanhouden. “Toch zeker twee à drie jaar”, zegt Koen De Leus, senior econoom van KBC.

Dat komt door de lage economische groei in de komende jaren, maar ook door de macht van de Verenigde Staten. “Zij helpen Saudi-Arabië in zijn strijd tegen Islamitische Staat”, zegt Koen De Leus. “In ruil houdt Saudi-Arabië, een van de belangrijkste olieproducenten ter wereld, zijn olieprijs laag. Zo kan de Amerikaanse consument zijn geld aan andere dingen uitgeven.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.