© Patrick Vandyck

Haan onder grote belangstelling op kerktoren geplaatst

Onder luid applaus dragen schepenen Dirk Crollet en Rudi Goyvaerts de kerkhaan, opgepoetst en van een nieuw bladgoudlaagje voorzien, terug naar zijn vertrouwde plaats op de kerktoren. “Ik heb last van hoogtevrees,” bekent burgemeester Koen T’Sijen. “Voor mij is de toren net iets te hoog.”

Patrick Vandyck

Alle supporters waren op post om schepenen Crollet en Goyvaerts aan te moedigen op hun klimtocht naar de kerktoren. Diaken Jan Keersmaekers, architect Herman Cornelis, de leden van de kerkfabriek, mensen van radio en televisie, de burgemeester, tientallen kijklustigen en niet in het minst alle kinderen en leerkrachten van de Vremdese Dorpsschool. “Zulk een gebeurtenis maak je dan ook niet alle dagen mee,” stelt burgemeester T’Sijen. Volgens koster Paul Smits vond de vorige haanzetting in Vremde plaats in 1947. Voor de burgervader is het de eerste haanzetting waarop hij aanwezig is.

“We wilden hier echt iets speciaals van maken. In de vergulden bol, die net onder de haan wordt geplaatst, hebben we naast een flesje Godisvremd, het lokale bier, ook een kalender met een foto van alle kinderen in de dorpsschool gestoken. In die kalender staan alle verjaardagen van de leerlingen vermeld. Wanneer iemand, na 100 jaar, de bol open doet, zal die meteen een zicht krijgen op de tijd waarin we nu leven.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Zuid.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio