Eerste controle van passagiers uit ebola-landen op Zaventem

In een aantal landen, zoals in Groot-Brittanië, worden passagiers al gescreend Foto: AFP

Eerste controle van passagiers uit ebola-landen op Zaventem

Print
De eerste temperatuurscontrole bij reizigers die uit een ebola-land in Zaventem aankomen, is een feit. Maandagochtend zijn de passagiers van een vlucht met passagiers afkomstig uit Guinee en Sierra Leone gescreend, en later deze week zullen nog drie andere vluchten uit West-Afrika gecontroleerd worden. De extra veiligheidsmaatregel moet de stijgende ongerustheid over de ebola-epidemie bij het personeel wegnemen.

Het was premier Charles Michel die zondag op RTL-TVI had aangekondigd dat 'vanaf morgen reizigers afkomstig uit landen getroffen door ebola gescreend zullen worden bij aankomst in België'. Verschillende landen doen dit momenteel al.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stelde vrijdag een nationale ebola-coördinator aan: Erika Vlieghe. Zij controleerde zaterdagochtend om 5 uur de procedures op de luchthaven van Zaventem bij aankomst van een vlucht uit de Guinese hoofdstad Conakry. Brussels Airlines is een van de laatste luchtvaartmaatschappijen die nog vliegt op de regio. Het gaat om vier vluchten per week. 

Bagage

De vakbonden waren vragende partij voor een screening van passagiers uit risicogebieden. In verband met de bescherming van het luchthavenpersoneel tegen besmetting was dit hun voornaamste eis. Vlieghe lichtte op een persconferentie de nieuwe maatregelen toe die zullen worden genomen op Brussels Airport.

Naast de temperatuurcontroles wordt ook de procedure voor het veilig afhandelen van de bagage aangescherpt. Voor het vertrek uit een van de risicolanden worden alle etenswaren uit de bagage verwijderd. De bagage wordt in transportcontainers geladen en er gebeurt een extra controle. Eventueel lekkende bagage wordt vernietigd door een gespecialiseerde firma, de andere bagagestukken in de container worden ontsmet.

Daarnaast komen er ook uitgebreide opleidingen voor verschillende personeelsgroepen op Brussels Airport, waaronder een opleiding over hoe vliegtuigen op een veilige manier kunnen worden schoongemaakt. Het personeel van de luchthaven zal nog intensiever geïnformeerd worden over de ebola-epidemie. De bestaande procedures zullen permanent worden geëvalueerd, en zo nodig aangepast. Maandagochtend gaf Vlieghe alvast nog eens alle nodige tekst en uitleg over de maatregelen en over haar bevindingen aan de vakbonden en alle werkgevers op de luchthaven.

Kous niet af

De vakbonden op Brussels Airport zijn tevreden. 'Dit zal zeker de ongerustheid bij het personeel kunnen wegnemen', aldus vakbondsman Thierry Vuchelen (ACVLB). Maar net als voor zijn collega van de socialistische vakbond BTB Olivier Van Camp is ook voor hem de kous nog niet af. 'Samen met Vlieghe moeten we alle procedures in vliegtuigen en op de luchthaven evalueren en indien nodig finetunen', aldus Van Camp. Volgens Vuchelen moet hierbij per beroepsgroep op de luchthaven nagegaan worden of alles in de praktijk optimaal werkt. Maar over het algemeen zijn de vakbonden wel 'zeer te spreken' over de aanpak van Vlieghe, benadrukken ze.

Opnieuw Europees overleg

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zitten maandag overigens opnieuw samen, in Luxemburg, om een Europees antwoord te zoeken op de ebola-epidemie. Volgens een internationale hulpvereniging dreigt ebola de 'grootse humanitaire ramp van onze generatie te worden'.

 

Hoe verloopt een temperatuurcontrole?

Alle passagiers worden vanaf de eerst komende vlucht uit West-Afrika gecontroleerd. Ongeacht of ze in transit zijn en vanaf onze luchthaven doorvliegen naar een andere bestemming, verder reizen met een internationale treinverbinding of in ons land blijven.

  • Een verpleegkundige neemt de temperatuur van elke passagier bij aankomst
  • Passagiers zonder koorts krijgen informatie mee en kunnen doorreizen
  • Indien de passagier koorts heeft, dan wordt hij of zij apart genomen en volgt een tweede temperatuurcontrole en wordt de passagier gevraagd naar zijn of haar reisgeschiedenis
  • De passagier wordt daarna onderzocht door een arts die overlegt met de gezondheidsinspecteur
  • Indien de artsen beslissen dat het om een verdacht geval gaat, dan wordt de passagier overgebracht naar een ziekenhuis voor verder onderzoek

 

 

Nu in het nieuws