© Margo Tilborghs

Zoon van Engelse soldaat die deelnam aan D-Day organiseert mee plechtigheid

70 jaar Bevrijding groots herdacht

De gemeenten Essen en Kalmthout herdenken de bevrijding door de Canadezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenking start in Essen met het bezoek aan tien veldgraven. In de namiddag wordt de herdenking verder gezet aan het monument van Erkentelijkheid in Heide-Kalmthout.

MaTi

“Naar aanleiding van de zeventigjarige herdenking van de Bevrijding hebben we het een en ander in een nieuw jasje gestoken”, zeggen Pieter De Meester en Christophe Boeij van de Essense organisatie.

“We verwachten de militaire oldtimers vanaf 8u aan de parking van de Heuvelhal. De plechtigheid aan de Pomp start om 9u. Naast de bloemenhulde en de toespraken zal een negenkoppig gelegenheidskoor een muzikale ode brengen. Na de plechtigheid maken de legervoertuigen een rondrit door de gemeente, langs de gehuchten Centrum, Statie, Heikant, Centrum en Horendonk. Daar zullen ze groeten bij tien voormalige veldgraven van militairen die gesneuveld zijn tijdens de Bevrijding. In de kerk van Horendonk is een viering voorzien. Rond 11u vindt er aansluitend nog een plechtigheid plaats aan de kerk.”

Mondharmonica

In de namiddag rijdt de colonne militaire voertuigen richting Heide-Kalmthout waar om 15u de Bevrijding van Kalmthout wordt herdacht aan het station van Heide, rond het monument van de Erkentelijkheid. Dat gebeurt in aanwezigheid van de Canadese ambassadeur. Daarnaast wordt stilgestaan bij vier Kalmthoutse oorlogsslachtoffers: Albert Peeters, Frans Raats, Gommarus van Geel en René Willeme, naar wie straatnamen zijn vernoemd.

“Jos Roosen, 98 jaar, zal vertellen over zijn leven als soldaat in 1940”, zegt organisator Roland Demuth uit Kalmthout. “Hij was toen 24 jaar en woonde in Antwerpen. Hij was heel de oorlog soldaat bij het vervoerskorps munitie. Na zijn toespraak brengt hij een lied op zijn mondharmoica. Cerys Meredith zal, in combinatie met onze Piper ‘No one’s land’ en ‘Flower of the forest’ brengen, gevolgd door een optreden door de leerlingen van de basisschool van het Erasmusatheneum van Kalmthout. Op de tonen van een klaroen zal de Last Post over het plein schallen, gevolgd door de bloemenhulde. Het Canadees en Belgisch volkslied kondigt weeral bijna het einde van onze herdenkingsplechtigheid aan. Maar het feestje gaat onmiddellijk door met het optreden van de ‘Army Stars’ tijdens de gratis receptie aangeboden door het gemeentebestuur in het parochiecentrum.”

Lees het volledige artikel in uw krant van zaterdag, editie Noord.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio