© *

Wanneer moet je je zorgen maken over SOA's?

Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) in België gestegen is. Vooral chlamydia kwam vaker voor, maar ook het aantal gevallen van gonorroe en syfilis stegen. Maar wanneer moet je je nu zorgen maken over deze ziektes?

tib

Eerst en vooral: wanneer de cijfers van het aantal SOA's stijgen, is dat niet noodzakelijk slecht nieuws. 'De stijgende cijfers zijn het gevolg van het feit dat meer mensen zich laten testen ', zegt Boris Cruysaert van Sensoa. 'Zo hebben we voor chlamydia bewustmakingscampagnes gevoerd bij jongeren en jongvolwassenen en we merken dat die groep nu vaker naar de dokter gaat. De ziekte wordt bij meer mensen vastgesteld, maar kan dus ook bij meer mensen genezen worden'.

Wanneer moet je nu zorgen maken over chlamydia?

'Het vervelende aan chlamydia is dat het geen symptomen heeft. Je kan er jaren mee rondlopen zonder er last van te hebben, maar chlamydia kan op lange termijn resulteren in vruchtbaarheidsproblemen of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap', zegt Cruysaert.

Wat zijn de symptomen? Zes op de tien vrouwen heeft geen symptomen, maar het kan dat vrouwen last hebben van vaginale afscheiding, pijn bij het vrijen, onregelmatige menstruatie of tussentijds bloedverlies na vaginale besmetting. Mannen kunnen last hebben van een witachtige afscheiding uit de penis, een branderig gevoel bij het plassen of een ongemakkelijk gevoel bij de zaadlozing.

Wanneer moet je naar de dokter? Telkens wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt gehad met iemand die ook daarvoor al seksuele partners had. Om te testen op clamydia, heeft de dokter een urinestaal nodig. Bij vrouwen wordt ook vaak een wisserafname gedaan.

Wat als je het zitten hebt? Chlamydia kan genezen worden met een antibioticakuur van zeven dagen. Ook breng je best je vorige seksuele partners op de hoogte.

Hoe kan je het voorkomen? Door een condoom te dragen bij seksueel contact.

Wanneer moet je je zorgen maken over Gonorroe?

'Deze soa zien we vooral terugkomen bij mannen met homoseksuele contacten', zegt Cruysaert. 'Ook hier hebben we heel doelgericht bewustmakingscampagnes gevoerd binnen deze doelgroep'.

Wat zijn de symptomen? Gonorroe wordt ook wel eens 'een druiper' genoemd omdat mannen een geelgroene afscheiding hebben uit de penis. Dit kan gepaard gaan met bloedverlies uit de penis, hevige pijn bij het plassen en pijnlijke stoelgang. Vrouwen hebben meestal geen duidelijke klachten, buiten een afscheiding met etterig groen vocht. In sommige gevallen hebben ze bloedverlies, pijn bij het vrijen of een veranderd menstruatiepatroon. Na orale seks kan een amandelontsteking optreden.

Wanneer moet je naar de dokter? Meestal zijn de symptomen bij mannen zo duidelijk dat een specifieke test niet nodig is. Wanneer de symptomen wat minder ernstig zijn, kan de aandoening opgespoord worden via een urinestaal.

Wat als je het zitten hebt? De infectie wordt bestreden door een injectie met antibiotica. Na een week moet je op controle en ben je niet meer besmettelijk. Door het gebruik van meer antiobiotica in het algemeen is de bacterie wel steeds beter resistent.

Hoe kan je het voorkomen? Door een condoom te dragen bij elke vorm van seksueel contact.

Wanneer moet je je zorgen maken over syfilis?

'Ook syfilis zien we vooral bij homoseksuele mannen terugkomen', zegt Cruysaert. 'De ziekte is goed te behandelen, maar kan op lange termijn ernstige complicaties hebben'.

Wat zijn de symptomen? Het is niet altijd zo gemakkelijk om deze ziekte te herkennen, meestal gebeurt de herkenning toevallig. Het eerste symptoom is een pijnloze zweer, die vier weken blijft en daarna vanzelf verdwijnt. In het tweede stadium, 7 tot 10 weken na besmetting, komt de bacterie in de bloedbaan terecht en kan ze leiden tot koorts, hoofpijn, botpijn, ontsteking van de lymfeklieren of haaruitval. In deze fase zie je ook een roze huiduitslag op de romp, voetzolen of handpalmen. Ook deze symptomen verdwijnen zonder behandeling. Maar jaren later komt de derde fase, waarin het hart, het ruggenmerg,de botten of de hersenen aangetast zijn.

Wanneer moet je naar de dokter? Syfilis word meestal toevallig ontdekt wanneer je een algemene soa-test laat doen. De ziekte is moeilijk te herkennen door de uiteenlopende symptomen. Bij wisselende seksuele contacten laat je je best regelmatig testen.

Wat als je het zitten hebt? De basisbehandeling voor syfilis bestaat uit injecties met penicilline. Er is een alternatieve behandeling voor mensen die allergisch zijn aan penicilline. De ziekte is zeer besmettelijk, verwittig zeker vorige seksuele partners.

Hoe kan je het voorkomen? Je kan syfilis maar moeilijk voorkomen. Een condoom helpt niet, omdat de letsels op het hele lichaam kunnen voorkomen en dus niet worden afgedekt.

Cijfers over hiv en aids worden pas volgende week bekendgemaakt. Voor meer informatie over hiv en andere soa's zoals herpes, hepatitis B en genitale wratten vind je op www.seksualiteit.be

NIET TE MISSEN