© Shutterstock

'Wie meer werkuren klopt, is vaak dikker'

Een nieuwe paper van de Amerikaanse economiste Joelle Abramowitz besluit dat wie meer werkuren klopt een grotere kans heeft om kilootjes bij te komen. Ze ging na welke factoren en welke vormen van tijdbesteding invloed hebben op de relatie tussen gewerkte uren en een verhoogde BMI.

kvd

Carrièregerichte mensen die meer uren gaan werken zouden volgens de studie aanzienlijk dikker worden. Wekelijks tien uren meer werken in een passieve job, zoals bijvoorbeeld boekhouden of secretariaat, zou bij vrouwen de BMI doen toenemen met 0,4 en bij mannen met 0,2. Voor vrouwen betekent dat 2,3 kilogram extra, voor mannen 1,8 kilogram.

Volgens Abramowitz, actief aan de ‘US Census Bureau’, is dit resultaat te wijten aan het feit dat in de Verenigde Staten, waar de studie werd uitgevoerd, nauwelijks nog actieve jobs zijn. Slechts 20% van de beroepen zou zelfs maar een lichte inspanning vragen. Bovendien is er door meer te werken minder tijd om te bewegen én minder tijd om gezonde maaltijden te bereiden. Ook het verminderd aantal uren slaap heeft effect op het BMI van hardwerkende mensen in een niet-actieve job.

De gewichtstoename in deze situaties zou groter zijn bij vrouwen dan bij mannen. Voordat ze meer beginnen werken doen vrouwen vaak meer gezonde activiteiten dan mannen. Wanneer zij deze activiteiten laten vallen, komen ze meer bij ten opzichte van mannen bij wie het verschil dus minder groot is.

NIET TE MISSEN