‘Vier op de vijf Belgische vrouwen in overgang hebben last van menopauze’

Uit een recente enquête blijkt dat bijna 4 op 5 Belgische vrouwen zowel fysiek als psychisch last ervaren van de symptomen van de menopauze. Bovendien denkt 61 procent foutief dat de menopauze slechts een korte, tijdelijke fase is. De Belgische Vereniging voor Menopauze (BVM) benadrukt het belang van een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging, een gezond voedingspatroon, niet-roken en een matig alcoholgebruik om de kwalen die gepaard gaan met de menopauze te beperken.

De BVM lanceert die boodschap vrijdag aan de vooravond van de World Menopause Day op zaterdag 18 oktober.

Vanaf de leeftijd van 45 jaar of ouder wordt elke vrouw geconfronteerd met ingrijpende lichamelijke veranderingen die het definitieve einde van haar vruchtbare periode inluiden. “Er duiken dan talrijke fysische ongemakken op zoals opvliegers, nachtelijke zweetbuien, vaginale droogheid en duizeligheid”, zegt prof. dr. Herman Depypere, vicevoorzitter van de BVM.

Naast de hogergenoemde gezonde levensstijl kan volgens de BVM een hormoonsubstitutietherapie, in samenspraak met een arts, helpen. Die therapie neemt niet alleen de menopauzeklachten weg, maar biedt ook bescherming tegen osteoporose.

(belga)

NIET TE MISSEN